Medlem / 240426

Kansliets kommuniké 26 april 2024

Detta är en kommuniké från kansliet. De avgående styrelseledamöterna samt den nu sittande styrelsen kommer även de beredas möjlighet till att kommunicera sina sidor och dessa kommer att skickas ut till medlemskåren när de publiceras. I föreningsdemokratisk anda väljer vi att låta alla parter komma till tals inom ramarna för Skaps kanaler, men vill med denna kommuniké främst redogöra för det som hänt samt försäkra samtliga medlemmar om att Skaps medlemsaktiviter, kansli och rådgivare finns tillgängliga precis som vanligt. Vi har förtroende för att Skaps styrelse tar sitt ansvar i att hantera de frågor som kommer in. Vi ber alla medlemmar om tålamod och hoppas ni har förtroende för att vi på kansliet kommer att göra allt i vår makt för att navigera denna komplexa situation och arbeta mot en lösning som är så gynnsam som möjligt för föreningen. Om du som medlem vill kommentera, har frågor, eller vill dryfta något annat rörande det pågående arbetet ber vi dig maila någon av oss på kansliet eller info@skap.se.

Viktig information om Skaps valprocess, ordförandeval och tre avgående styrelseledamöter

Efter sjutton år med Alfons Karabuda som ordförande var det i år dags att välja hans efterträdare. Skaps valberedning tilldelades därför extra resurser och stöd för att kunna genomföra den omfattande process som krävs för att lägga fram ett välgrundat förslag till ny ordförande. Två av Skaps styrelseledamöter, Ayesha Quraishi och Anders Wollbeck, meddelade tidigt att de avsåg att kandidera till posten. Efter att ha granskat samtliga nomineringar och skriftliga intervjusvar från sex nominerade valde valberedningen* att gå vidare med fyra kandidater för fördjupande intervjuer. Två slutkandidater genomgick sedan ytterligare intervjuer och lämplighetstester hos rekryteringsfirman Jurek. Valberedningen föreslog till slut Ayesha Quraishi som kandidat till att bli ny ordförande, vilket kommunicerades internt till styrelsen på det sista styrelsemötet inför årsstämman och den 11 mars till medlemmarna i de stämmohandlingar som gick ut med veckobrevet. 

Årsstämman ägde rum den 25 mars. Valberedningen redogjorde då för sina skäl att nominera Ayesha Quraishi. Styrelseledamoten Örjan Strandberg anmälde vid stämman Anders Wollbeck – som inte varit en av valberedningens slutkandidater – som alternativ kandidat. Efter att bägge kandidater presenterat sig själva och sina respektive visioner för Skap, stod det efter omröstning klart att Anders Wollbeck valts till ny ordförande. Efter ordförandevalet skulle stämman välja ny valberedning, varpå Örjan Strandberg begärde och fick ordet. Strandberg kritiserade då valberedningens insatser och menade att dess ledamöter genom sitt avlagda förslag till ordförande inte förstått vikten av sitt uppdrag. Strandbergs uttalanden och kritik mot valberedningen har gjort många inom föreningen mycket upprörda.

Skap framhåller alltid vikten av jämställdhet, hållbarhet, återväxt och mångfald. Skaps kansli menar att dessa begrepp måste diskuteras djupgående, eftersom det verkar som att det finns olika syn på vad de faktiskt innebär. Det som har inträffat speglar en konflikt mellan föreningsdemokratiska rättigheter och skyldigheter samt olika synsätt på hur man bemöter varandra professionellt och kollegialt. Dessutom har en skillnad i syn på Skaps valprocess blottlagts, vilket är olyckligt för en förening som strävar efter samsyn på styrning och prioriteringar. Skap ska vara en kollegial sammanslutning där likvärdiga förtroendevalda med olika idéer gör sig hörda och sen tillsammans strävar efter konsensus. Samtliga kandidater, ledamöter och medlemmar ska kunna förlita sig på att föreningen drivs på ett professionellt sätt där alla kommer till tals.

Styrelse och kansli har haft flera olika möten för att gå igenom och diskutera den uppkomna situationen, vilka tyvärr inte har lett till enighet inom styrelsen. Tre uppskattade styrelseledamöter – Ayesha Quraishi, Namo Marouf och Anna Berglund – har därför valt att avgå med omedelbar verkan. De tre kommer att beredas plats i Skaps kanaler för att uttala sig om sin syn på det som hänt. 

Efter årsstämman har flera av varandra oberoende parter hävdat att valberedning och medlemmar kan ha påverkats under processen fram till omröstningen. Styrelsen har därför beslutat att en oberoende utredning ska granska processen i sin helhet i relation till föreningens styrdokument. Utredningsrapporten kommer att kommuniceras till samtliga medlemmar. Beroende på utredningens slutsatser kommer den att diskuteras vid ett extrainsatt medlemsmöte, där eventuella följdändringar i Skaps demokratiska process samt ytterligare åtgärder kommer att föreslås och diskuteras.

Vi kommer även att kalla till extrastämma för fyllnadsval till styrelsen i och med de vakanta platserna. Vi återkommer med mer information om detta så snart det är möjligt.

Stockholm 26 april 2024
Johan Hammarbäck, ansvarig medlemsrelationer, stipendier och priser
Henric Hertzman, kanslichef
Jessica Lindeberg, verksamhetssamordnare och projektledare
Mathias Strömberg, kommunikationschef

* Valberedningen bestod 2023-2024 av Selen Özan (sammankallande), Sibille Attar, Ragnar Grippe, Thomas Lindahl och Elise Einarsdotter