Innehåll:
Ordförande har det ordet
Året som gick
Ladda ner årsredovisningen som pdf
Årsstämma 2023


Ordförande har ordet

Igår kände jag mig lite vilsen kring vad jag ville skriva i årets årsredovisning. Jag tänkte ett tag att det mesta jag tycker är viktigt har jag nog skrivit på ett eller annat sätt över åren, men här sitter jag nu – på väg hem från en mycket inspirerande dag i Malmö och Skurup där jag hade förmånen att få föreläsa och samtala om upphovsrätt vid både Skurups Folkhögskola och Malmö Musikhögskola – och meningen med vad vi gör i Skap känns då så uppenbar liksom den fyller mig med stolthet.

Stolthet över att vi i Skap exemplifierar det musikaliska ekosystem jag så ofta talar om i vårt påverkansarbete. Vi skapar inte bara kortsiktiga effekter eller vinster och vi gör det inte heller enbart till oss själva. Genom långsiktiga strategier och ihärdigt arbete, inte sällan i motvind och uppförsbacke, har vi bidragit till ny lagstiftning som vid årsskiftet implementerades i svensk lag och kommer att ge bland andra studenterna jag just träffade – men även deras barn – bättre förutsättningar att professionellt verka inom det svenska musik- och kulturlivet. Mötesplatsen The Node, mitt på Sergels Torg med sina studios, scen och arbetsplatser kommer att kännas som en självklar hubb där musikskaparna för en gångs skull sitter i förarsätet och bjuder i sin tur in andra konstformer till samarbete och inspiration.

Genom att vara med i framkant och utveckla nya tekniska innovationer tvingar vi konstant en ofta alltför konservativ musikindustri att se och acceptera att det går att följa var din musik spelas och ge korrekt ersättning för detta – både snabbt och transparent. Och snabbare kommer det bli!

Den dystra utvecklingen i både långväga och närliggande delar av utlandet visar också att våra idoga ansträngningar för att belysa vikten av och förstärka den artistiska yttrandefriheten inte får bortprioriteras om vi ska ha en stark röst då vi behöver den som mest. Detta – och kombinationen av teknik som möjliggörare för yttrandefrihet och en mångfald i musikaliska uttryck – kommer jag att lyfta som talare och moderator på kulturrådens (globalt med svenska Kulturrådet som värd) stora World Summit i Stockholm i maj.

I år fyller också Stim hundra år! Det svenska insamlingssällskapet är lika relevant som alltid och med alla de nya utmaningar som vi anar på horisonten krävs fortsatt bra samarbeten med FST och Musikförläggarna i Stims styrelse. En påminnelse är på sin plats här: ni som är Stimmedlemmar med rösträtt bör också passa på att nominera till Stims styrelse och valberedning – glöm inte att det är er förening, precis som Skap!

Slutligen vill jag tacka alla medlemmar för er aktiva medverkan i Skaps verksamhet. Det är genom att vi får insikt i och förståelse för era utmaningar som vi sen kan rikta in vår verksamhet, hitta rätt lösningar och plocka upp alla era idéer till förbättringar – allt det som gör vår förening inte bara relevant nu, utan förblir så i framtiden.

På ett personligt plan är det den ständigt pågående dialogen med er alla som stärker min motivation att jobba hårdare, göra mer och skapa bättre. Tack för det. Nu ser vi till att 2023 blir ett rekordår på alla musikaliskt fördelaktiga sätt!

Alfons Karabuda
Ordförande


ÅRET SOM GICK

Januari

Inspelningen från seminariet Spelmusik på export med Paula “Fenjima” Manrique, Elvira Björkman och Skappristagaren Henrik Oja genomfördes av EXMS på Biografi Zita publicerades.

Februari

Riksdagen beslutade sig för att tilldela 1 miljard i krisstöd till kulturen, 820 miljoner mer än det tidigare föreslagna, i en extra ändringsbudget.

Skaps tidigare styrelseordförande Roger Wallis gick bort, 80 år gammal.

Skap deltog på Nordic Film Music Days i Berlin.

Årets Polarpris tilldelades Iggy Pop och Ensemble Intercontemporain, och kommenterades av juryns – och Skaps – ordförande så här.

Alfons avgick som ordförande för ECSA efter 15 års trogen tjänst – ersatte honom gjorde Skapmedlemmen Helienne Lindvall.

Manifestgalan gick av stapeln och Skaps och Manifests pris till årets textförfattare gick till Team Rockit och årets kompositör blev Jelly Crystal (Filip Johnson).

Mars

Skap och 13 andra kulturorganisationer i gemensamt upprop på Altinget kring det ständigt akuta behovet av lagstiftning för skälig ersättning.

Skaps seminarium Ny teknik & nytt direktiv genomfördes.

Digital medlemsträff inför årsstämman.

Alfons i möte med Riksdagens Kulturutskott för samtal om DSM och återstarten i kulturen.

Skaps årsstämma genomfördes och valde in Namo Marouf och Emanuel Olsson som nya styrelseledamöter.

April

Skaps seminarium Deklaration för företagare genomfördes.

”Lillördag” – AW för medlemmar på Skaps kansli.

Maj

Skaps mentorskapsprogram Ett hållbart musikliv etablerades.

Alfons i SR om tvångsavtal: del 1, del 2 och del 3

Eftermiddagsseminarier om ett yrkesliv som musikskapare och efterföljande middagar för medlemmar i Göteborg och Malmö.

Juni

Alfons berättade om arbetet för att skydda musik av alla genrer, från hela världen för all framtid.

Årets Taubestipendium tilldelades Staffan Hellstrand!

Låtskrivaren, textförfattaren, producenten och tidigare styrelseledamoten Torgny Söderberg lämnade oss.

Som en central del i Skaps verksamhetsutvecklingsarbete genomfördes ett omfattande medlemsenkät med över 400 respondenter och över ett dussin medlemsintervjuer.

Juli

Skaps Alfons Karabuda och Namo Marouf deltog i Musikförläggarnas panelsamtal Ska musikbranschens prisutdelare skilja på verk och person? i Almedalen

Alfons i stor sommarintervju

Augusti

Arbetet med The Node inleds äntligen! Pressrelease / DN.

Skap på plats i Helsingfors för årets NPU-träff med våra nordiska kollegor.

September

Skaps priser presenterades – 39 stycken – och vi pratade med några av pristagarna: Stella Explorer och Hey Elbow

Skaps Alfons Karabuda i ytterligare en debatt med Epidemic Sounds Oscar Högund på årets upplaga av Gather.

Skapmedlemmen Johan Söderqvist tilldelades årets Camille Award för musiken till Utvandrarna.

Oktober

Skaps årliga fest på Fasching i Stockholm gick av stapeln och hela 29 pristagare var på plats för att ta emot diplom och applåder.

Skap undertecknare av uppropet Svensk kulturexport fungerar inte utan kulturråden.

Musiksveriges rapport Musikbranschen i siffror släpptes och diskuterades.

Alfons Karabuda panelist och talare vid Handels- och Sverigefrämjardagarna

November

Din Musikbusiness tilldelade årets Creative Juice-stipendium till Shadi G!

Sveriges Riksdag biföll Upphovsrätten på den digitala marknaden (implementering av EU-Upphovsrättsdirektivet i Sverige).

Skaps styrelseledamot Anders Wollbeck utses till ny ordförande för The Node.

Skap kommunikationschef Mathias Strömberg (och många fler) panelister på Kuturrådets konferens Ett hållbart musikliv

December

Stims extrastämma tog beslut att avveckla graderingen!

Årets fondstipendiater utsedda!

Anna von Hausswolff och Filip Leyman nominerade till årets HARPA för musiken till Världens vackraste pojke.