Utbildning / 230629

Sök till Skaps mentorprogram 2023-2024

För andra året startar vi ett mentorprogram för ett hållbart musikliv för professionella musikskapare och nu kan du ansöka om en plats!

Efter ett mycket uppskattat pilotprogram där 10 deltagare har matchats, utbildats, träffats för enskilda och gemensamma samtal samt gett värdefulla insikter på hur programmet kan utvecklas, är vi glada att kunna meddela att vi startar en andra omgång i september.

Du som mentor får chansen att hjälpa en annan människa att växa och få en hållbarhet i sitt skapande. Du som adept kommer få nya infallsvinklar och nya synsätt. I alla mentor- och adeptrelationer sker ett ömsesidigt givande och tagande och de flesta mentorer upplever det som minst lika värdefullt som adepten. Så ta chansen att både vara med och utveckla dig själv och programmet!

Läs mer och sök här senast 22 augusti – vi har ett begränsat antal platser!

Är du nyfiken på vad de tidigare deltagarna tyckte om att vara med i programmet? Vi med, så vi frågade!

Mary & Gabriel

Foto: Johan Mattsson/Olivia Arte

Adept: Gabriel Gruvberg
Mentor: Mary Nelson


Hej Gabriel! Hur kom det sig att du sökte till programmet?
— Jag sökte eftersom jag länge hade önskat mig en mentor, men inte visste hur jag skulle hitta en. Det fanns ingen tydlig plats där jag kunde möta potentiella mentorer, och att bara fråga någon ur tomma intet kändes osäkert. När jag fick höra att Skap, som jag litar på, hade startat ett mentorprogram kändes det naturligt för mig att ansöka. Det lockade mig att bli ihopparad med någon som självmant valt att vara mentor.

Blev det som du förväntat dig?
— Det har överträffat mina förväntningar på många sätt. För det första har jag haft en mentor som har en otrolig erfarenhet och kunskap inom mitt område. Det gav mig möjlighet att lära av någon som verkligen förstår mina utmaningar och mål. För det andra har Skaps utbildning och regi varit ovärderlig. Genom workshops och träffar har jag fått insikter och verktyg som hjälpt mig att utvecklas både konstnärligt och professionellt.

En sak du tar med dig från din mentor Mary?
— En viktig lärdom är vikten av att bygga ett nätverk och dra nytta av det. Mary har betonat vikten av att inte vara rädd för att fråga om hjälp eller råd, och att ta initiativ till att träffa människor inom branschen. Genom att bygga relationer och vara öppen för samarbeten kan man öppna dörrar och skapa nya möjligheter. Det har verkligen satt igång mig att vara mer aktiv i att utvidga mitt nätverk och dra nytta av de kontakter och möjligheter som finns därute.

Hej Mary! Varför valde du att ställa upp som mentor?
— Jag har alltid haft inställningen att man har ett ansvar som aktiv i branschen att välkomna nya förmågor in i gemenskapen. Man skickar ner hissen till nästa kull talangfulla låtskrivare, helt enkelt, och inkluderar dem. Jag passade även på att utbilda mig till samtalscoach under pandemin och är intresserad av mötet med kreativa hjärnor, där man kan dela och utveckla tankar och erfarenheter.

Blev det som du förväntat dig?
— Våra samtal tillsammans med de andra mentorerna och adepterna i grupp hos Skap var så oerhört trevliga och intressanta. Det var skönt med ett forum där det var så högt i tak för våra samtalsämnen när vi delade våra upplevelser från mentorprogrammet. Här delades även de tuffare frågorna, de som man kanske undviker att prata om generellt. Till exempel vad man kan göra om man får skrivkramp, hur man hanterar tuffa förhandlingslägen, med mera. Hatten av till Skap som genomför detta program. Det har varit fantastiskt intressant och väldigt viktigt, då det behövs mer konkret mentorskap i branschen. Med så mycket samlad erfarenhet är det tråkigt om den inte delas.

Har du lärt dig någonting av Gabriel?
— Gabriel är en fantastiskt begåvad låtskivare, artist och producent, och det känns rent ut sagt lyxigt att jag fick honom som min adept. Han rör sig i en helt annan genre — pop, electro, dance — och det kändes så fint att jag från mina år som låtskrivare, främst inom jazz, upplevde att det inte spelar någon roll att man kommer från olika genres. Det finns så mycket att dela ändå. Inte bara som låtskrivare och artister, utan som människor. Gabriel har lärt mig att våga gå in i fler co-writes och testa nya projekt. Han är en modig och inspirerande artist som kör sitt koncept till 100 procent och är så självklar. Det inspirerar mig!

Anna & Maia

Foto: Anna Drvnik/Karin Boo

Adept: Anna Arco
Mentor: Maia Hirasawa

Hej Anna! Hur kom det sig att du sökte till programmet?
— Under pandemin kände jag mig väldigt ensam och som att jag trampade runt i samma spår. Det gjorde mig extra sugen på ett nytt sammanhang och möten som kunde ge nya perspektiv.

Blev det som du förväntat dig?
— Jag försökte att inte förvänta mig mycket mer än att få lära känna en ny person. Men det blev absolut allt jag hoppades på och mer.

En sak som du tar med dig från din mentor Maia?
— Att målinriktat arbete lönar sig, men också vikten av att samtidigt vara lyhörd för vad kropp och knopp behöver. Hållbarhet!

Hej Maia! Varför valde du att ställa upp som mentor?
— Jag hade just haft en producent-praktikant hos mig, och det var en väldigt positiv upplevelse: både att dela min kunskap och att inse att jag själv lärde mig mycket. Det var också roligt att träffa någon dagligen; att ha folk i närheten och ingå i ett sammanhang kändes extra viktigt efter covid. Så den erfarenheten gjorde att jag gärna ville delta i programmet. Jag gillar också mentorskap som idé; i Japan är det vanligt med mentor- och adeptroller i många branscher, även musik. Det är generöst, man bjuder på kunskap och hjälper andra framåt — vilket i förlängningen ofta gynnar hela branschen.

Blev det som du förväntat dig?
— Det var en väldigt lyckad matchning, Anna och jag! Vi har ungefär samma bakgrund, och vi är nog ganska lika på vissa sätt. En sak jag absolut inte hade förväntat mig var att vi skulle börja jobba tillsammans. Mot slutet av mentorsperioden så var Anna förband till mig vid ett tillfälle; jag tänkte att min publik skulle gilla henne, och jag ville gärna ge henne det utrymmet. Samtidigt letade jag efter någon som kunde täcka för min keyboardist, som inte kunnat vara med i mitt band på ett tag. När jag hörde Anna spela så kom jag på idén att fråga om hon ville hoppa in. Det var så min egen karriär startade, och det känns bra att få skicka det vidare på det här sättet.

Har du lärt dig någonting av Anna?
— Så mycket! Vi har haft många samtal om konsten, att jobba kreativt, hur man tar vara på dagarna, att stå upp för sitt artisteri… Anna har fått mig att komma ihåg hur mycket musiken betyder för mig. Jag har hållit på länge, och ibland tar jag det nog för givet. Det blir rutin och självklarhet, som att jag inte har elden. Men jag såg den hos henne, och det väckte min egen igen.

Jean-Paul & Matilda

Foto: Jasmin Storch/Mikael Sjöberg

Adept: Matilda Bådagård
Mentor: Jean-Paul Wall

Hej Matilda! Hur kom det sig att du sökte till programmet?
— Jag har jobbat i musikbranschen i 15 år och även länge som lärare i låtskrivande/komposition. Så jag har agerat mentor åt många andra på väg in i musikbranschen, men det var länge sedan jag själv hade en lärare. Jag hade en stark längtan efter att själv få bli inspirerad och bolla idéer och tankar med någon med mer erfarenhet (särskilt från filmmusikbranschen, som är relativt ny för mig.) Programmets upplägg — ett kollegialt möte mellan två yrkesverksamma inom musikbranschen — var mycket bra. Det saknas ett organiserat system i svenskt musikliv där nya generationer kan ta del av, och värna, det som redan byggts upp av andra, så att vi kan hjälpas åt att bygga en hållbar och stark bransch.

Blev det som du förväntat dig?
— Eftersom programmet var helt nytt så var det ju lite upp till oss att utforska dess potential och möjligheter. Men jag är verkligen väldigt nöjd och känner att det har varit mycket givande, samt att jag funnit en ny vän i min mentor Jean-Paul. Det märktes att han hade en tydligt positiv och engagerad inställning till programmet och var mån om att vi skulle få en bra relation, hade tänkt igenom vad han ville ge mig och vad programmet skulle ge oss. Han var också väldigt öppen och nyfiken på mig och min vinkel på saker och ting, och det var ett organiskt och fint utbyte av erfarenheter. Det gav mig mycket mer än jag hade vågat hoppas på.

En sak du tar med dig från din mentor Jean-Paul?
— Att vara tydlig med vad jag gör, vart jag vill och vad jag kan. Att tänka igenom riktning och mål, och att kunna formulera dem för andra så att man också blir tydlig i deras ögon. Jag inspireras av hur generös Jean-Paul har varit med att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper, något som känns som en bra grogrund för att skapa ett fint och starkt nätverk bland kollegor.

Hej Jean-Paul! Varför valde du att ställa upp som mentor?
— Jag har länge tyckt att det skall finnas ett system där erfarenhet tas tillvara. Ett system där vi har rättigheter men också skyldigheter att dela med oss av vad vi lärt oss under åren i branschen.

Blev det som du förväntat dig?
— Det var mycket roligare och lättare än jag trott!

Har du lärt dig någonting av din adept Matilda?
— Att vara konkret och att ge råd som fungerar. Jag tänker att jag fått en ny kompis, kollega, och att vi tillsammans bygger det nätverk vi har.