Stipendier och priser / 181008

Prisregn över svenska musikskapare när Skap delar ut årets utmärkelser

kollage_pristagare

Svenska musikskapare äger! För att hylla alla dessa kreatörer delar Skap (Sveriges kompositörer och textförfattare) varje år ut priser till dem som skapar musiken vi älskar. I år delas 22 priser ut i kategorierna Hiphop, Metal, Pop, Rock, Filmmusik, Folkmusik, Improvisationsmusik, Soul med flera. Bland pristagarna finns bland andra Fricky, Tove Styrke, Matti Ollikainen, Kaliffa, Jëlly och Sara Parkman. Prissumman är 40 000 kronor.


Några av årets pristagare, Erik Fricky Friman, Michael Lord Arihman Svanberg, Amanda Ginsburg och Lena Jonsson. Foton: Adrian Pehrson, Michaela Barkensjö, Sima Korenivski, Erik Legret.

– Det som skiljer Skaps priser från många andra i branschen är att de inte bara utgår från kommersiella framgångar utan sätter ljuset på kvalitet, och är ett erkännande och tecken på uppskattning från andra kollegor. Det gör att det handlar om så mycket mer än prissumman. När jag ser pristagarna blir jag inte bara glad utan också stolt över vad svenska musikskapare åstadkommer år efter år, säger Skaps ordförande Alfons Karabuda.

De som får ta emot Skaps priser är musikskapare inom olika genrer, allt från electropop via musikal till jazz. Priserna kommer att delas ut vid tre ceremonier: i Malmö, Göteborg och Stockholm.

– Det är fantastiskt inspirerande att se en sådan samling begåvade kollegor få erkännande för sin talang och sitt hårda arbete. Varje år djupdyker jag i pristagarnas musikproduktion för att lyssna av, och årets pristagare lär inte göra någon besviken. Stort grattis!, säger Alfons Karabuda.

Skaps priser delas ut till följande musikskapare:

Skaps Aktivistpris
Mottagare: Sara Parkman
Skaps motivering: En synnerligen modern uttolkare och skapare av folkmusik som synliggjort vårt starka kvinnliga musikarv. En modig konstnär som inte räds att göra sin röst hörd i samtidens viktigaste frågor, i såväl sin musik som i debatten.

Skaps Barnmusikpris
Mottagare: Emma Nordenstam och Karl Jonas Winqvist
Skaps motivering: Det här är ett par som har lyckats med konststycket att göra barnmusik som är allt annat än barnslig. Med humor, sväng och respekt tar de sitt skapande och sina lyssnare på största allvar.

Skaps Bluespris
Mottagare: Bror Gunnar Jansson
Skaps motivering: Han är rotad i en traditionstung musik som han aldrig låter sig fjättras av. Med blicken framåt skapar han en helt egen blues som talar till oss i nuet och som älskas av en publik långt utanför landets gränser. 

Skaps Dancehall-pris
Mottagare: Kaliffa Karlsson och Jakob Malmlöf
Skaps motivering: De här två musikskaparna har lyckats riva barriärer. De har också lyckats med konststycket att bli folkkära. Deras dancehallinspirerade låtar har tagit sig från klubbgolven till allsångscenen utan kompromisser – alltid med ett driv och en smittande glädje.

Skaps Electropop-pris
Mottagare: Thea Gustafsson
Skaps motivering: Producent och låtskrivare som inte räds att tänka nytt och eget. Vare sig hon skriver för andra eller sig själv så är hon orädd och utmanande. Hennes eklektiska musik har en närvaro och bär på känslor som så tydlig är hennes egna.  

Skaps Folkmusikpris
Mottagare: Lena Jonsson       
Skaps motivering: Riksspelman och egensinnig låtskrivare inom folkmusiken. Med respekt för traditionerna skapar hon musik som inte bara är folkmusik utan även är folkets musik.
Läs Skaps intervju med Lena Jonsson här>>

Skaps Instrumentalpris
Mottagare: Daniel Ögren
Skaps motivering: En fritänkande multikonstnär vars ödsliga och sublima musik spänner över många genrer. En orädd musikskapare som alltid visar upp fingertoppskänsla, fantasi och glädje.
Läs Skaps intervju med Daniel Ögren här>>

Skaps Hiphop-pris
Mottagare: Erik ”Fricky” Friman
Skaps motivering: Han har stakat ut en helt egen fil på hiphopens breda motorväg. En modig och personlig ordkonstnär och beatmakare vars melodier böljar mjukt men svänger hårt.
Läs Skaps intervju med Fricky här>>

Skaps Improvisationspris
Mottagare: Julia Strzalek
Skaps motivering: Med ett stort musikaliskt hjärta skapar hon flyhänt musik som alltid är i rörelse. Respektlöst ignorerar hon genregränser och låter sin personlighet lysa igenom i sitt skapande.

Skaps Indiepris
Mottagare: Elle-Kari Sander
Skaps motivering: En ytterst estetisk musikskapare som under många år gått sin egen väg. Hon låter inte genrer och föreställningar om vad musik ska vara stå i vägen för sitt högst personliga uttryck.

Skaps Jazzpris
Mottagare: Amanda Ginsburg
Skaps motivering: Det finns ett eko av våra legendariska jazzsångerskor i hennes musik. Hon har förmågan att skapa nya och synnerligen charmiga låtar som låter sig inspireras av sin historia, men som talar med en helt egen röst.

Skaps Lo-fipris
Mottagare: Christian Gabel
Skaps motivering: En musiker, producent och låtskrivare som skapar utmanande och romantisk instrumentalmusik som vidgar våra sinnen. Musik som tar med lyssnaren till en annan drömlik värld som ändå känns helt verklig.

Skaps Metalpris
Mottagare: Mikael Svanberg
Skaps motivering: Han sitter ensam på tronen i den mörka metallens kungarike. Han skapar furiös musik med stämningar och klanger som får det att ila längs ryggraden och som älskas av fans över hela världen. 
Läs Skaps intervju med Mikael Svanberg/Lord Ahriman här>>

Skaps Multibegåvningspris
Mottagare: Johan Lindström    
Skaps motivering: En mångårig producent, gitarrist och pedal steel-fantom som skapat sitt helt egna rum i den svenska musiken. I detta kreativa rum skapar han kompromisslöst en psykadelisk jazz-kraut- rock-mixtur som verkligen ger mersmak. 

Skaps Pop-pris
Mottagare: Tove Styrke
Skaps motivering: Hon är inte bara en starkt lysande artist utan ligger själv bakom många av sina fantastiska låtar. Med en till synes lätt hand levererar hon melodier som biter sig fast och där den ena känns som en större hit än den förra. Nån sa ”så här ska pop låta, så här ska ALLT låta”. Vi kan bara hålla med.

Skaps Producentpris
Mottagare: Jerker Hansson
SKAP:s motivering: En hitmakare och popsmed vars musik ekar över världen. Som producent, låtskrivare och textförfattare har han finslipat sin konst för att med små medel kunna skapa musik som frammanar stora känslor.

Skaps Rockpris
Mottagare: Nicole Sabouné
Skaps motivering: Med sin otroliga röst i centrum skapar hon musik som är episk, mörk och storslagen. Samtidigt har hon känsla för melodier och texter som hänger kvar hos lyssnaren och lämnar en hunger efter mer. 

Skaps Scen- och filmmusikpris
Mottagare: Hans Appelqvist
Skaps motivering: En egensinnig och konstnärlig musikskapare som gör musik för alla dramatiska uttryck. I sin flödande kreativitet bygger han hängivet broar mellan bild, musik och lyssnare.

Skaps Soulpris
Mottagare: Julia Simonsson Lundgren
Skaps motivering: Ett riktigt stjärnskott på den svenska soulhimlen. Hennes extremt personliga och känslosamma låtar går rakt in under huden. Musik som blickar mot framtiden men aldrig lämnar lyssnaren bakom sig.
Läs Skaps intervju med Julia Simonsson här>>

Skaps Textpris
Mottagare: Sanna Rahimic
Skaps motivering: Hon har redan bemästrat konsten att kombinera det vardagliga språket och de vardagliga tankarna med hur vi ser på vår omgivning och oss själva. Med sina texter klär hon av livets hemligheter och dess starkaste känslor. 
Läs Skaps intervju med Sanna Rahimic här>>

Skaps Visionärspris
Mottagare: Matti Ollikainen
Skaps motivering: En oborstad och orädd poet, pianofantom och musikkonstnär. Med stora och ibland små gester skriver han musik och texter som drabbar. Det går inte att värja sig för visionen och hjärtat i hans musik.
Läs Skaps intervju med Matti Ollikainen här>>

Skaps Världsmusikpris
Mottagare: Nadin Al Khalidi
Skaps motivering: Klassiskt skolad violinist som barn men sedermera självlärd sångare och musiker vars verksamhet dansar fritt över över genre- och konstnärsgränser. Hennes lidelsefulla musik för de egna banden och för scen och barn har gjort henne till en förebild över stora delar av världen.