Frågor & svar

Vad är Strömmen?
Skaps portallösning för betald streaming, ett sätt för musikskapare att ta betalt för rörligt material, både ”on demand” (förinspelat material) och live. 

Hur fungerar det? 
Du startar genom att maila strommen@skap.se och får då en inbjudan till att starta ett Skapkonto hos plattformen Voyd. Sedan kan du utforma din kanal och ladda upp dina videos och/eller schemalägga och prissätta dina konserter. Här finns en guide till att starta din kanal och här finns en bra checklista för kreatörer inför att du ska ladda upp din första film. 

Vad krävs tekniskt av mig för att använda tjänsten?
Du hittar en lista på aktuella systemkrav här.

Vilka betalsätt kan mina tittare använda? 
Bank- och kreditkort samt Swish. Du prissätter dina streams själv.

Kan jag få ut min ersättning som lön?
Du kan välja! Har du eget bolag kan du givetvis ta in intäkten i bolaget, men vissa måste ha sina bolag vilande eller vill inte syssla med egenföretagande. Om du registrerar dig hos Gigger, som även de är en Skappartner i detta projekt, och fyller i de uppgifter du får från dem på din Voydsida, så de kan få ut lön direkt i stället. Denna funktionalitet hittar du inte någon annanstans bland denna sortens professionella tjänster. Gigger ger dessutom tillbaka en del av sina intäkter till kulturen – det gör ingen annan liknande betaltjänst.

Vad kostar det?
Att ha ett konto hos Voyd kostar ingenting; det är först när du säljer någonting som en avgift tas ut (för Skapmedlemmar 15 procent av nettointäkten).

Vad ingår i den kostnaden?
– En egen kanal hos Voyd där du kan sälja biljetter till konserter, kurser och studio sessions on demand eller som livestream.
– Push i Skaps kanal på Voyd där vi samlar medlemmars evenemang och listar de som genomförts.
– Kundsupport via helpdesk, chatt och e-post.
– Streama/ladda upp obegränsad mängd video.
– Du kan följa din biljettförsäljning i realtid.
– Automatisk utbetalning av biljettintäkterna direkt till ditt företag och/eller som lön vilket kan vara bra för dig utan eller med vilande bolag.

Var kan man se min stream? 
På din Voydkanal som du kan länka till från alla egna sidor och sociala medier. 

Kan jag bädda in min stream på min egen sida? 
För att garantera högsta kvalitet för alla tittare behöver filmer i dagsläget ses på Voyds plattform. I framtiden kommer vi att skapa mer integration för att kunna ha ”spelare” på egna sidor!

Har Voyd en Stimlicens?
Ja! En av våra förutsättningar med att ta fram denna lösning var att det ska vara lätt att få rätt ersättning.

Hur och varför finns en setlistefunktion?
Vi blir först med att integrera denna funktion till streaming som ska göra det lättare och snabbare att få ut dina pengar från Stim. Utan registrering av verken riskerar man att inte få ut någon royalty då intäkterna istället fördelas enligt analogiunderlag från andra spelningar. I början kommer denna vara manuell men vi jobbar tillsammans med Stim för en total integrering. Skap är anledningen att denna funktionalitet blir till, något vi upphovspersoner verkligen saknat hos andra tjänster.

Kommer ni eller Voyd äga mitt material sen?
Nej!

Finns det support?
Ja! Till skillnad från Facebook som inte ens har ett telefonnummer kan man höra av sig till Voyd för att få teknisk hjälp. Voyd har det know how som behövs för att skapa live streams, du mailar då till creator@voyd.se innan du ska sända – de släpper ingen utan en ordentlig introduktion i hur man använder denna del av tjänsten. Många streams fallerar på grund av att man användare måste ”lösa allt själv”, så inte fallet här.

Går det att få filmhjälp?
För livestreaming har Voyd kamerateam för vissa events, kontakta dem på creator@voyd.se för detaljer och offert! 

Varför har Skap valt just de samarbetspartners de gjort för Strömmen?
Utöver det rent tekniska och faktumet att våra partners är baserade i Sverige, kan vi som upphovspersoner utveckla och förändra funktioner och kvalitet genom vårt samarbete med Voyd och Gigger. Med Ticketmaster får användare tillgång till en global arena där momsfrågan är löst. Bara biljettadministrationen kostar lika mycket som vår setup – nu ingår även en Stimlicens där man ju får tillbaka andelar av administrationsavgiften i royalties i framtiden.

Jag streamar redan på Facebook, varför ska jag välja Strömmen i stället?
Facebook tvingar dig att skriva bort exklusiviteten till dina rättigheter för bildmaterial som gör att de potentiellt kan använda detta hur de vill, och är inte en aktör som kan beskrivas som hållbar och etisk enligt Skaps riktlinjer. Facebook betalar extremt låga royalties och alla pengar går till en pott som fördelas mycket enligt market share. Om du gör ett strålande jobb på Facebook går alltså portioner av de pengar du tjänar in till en pott som du kanske inte alls får del av.

Behövs/finns synkroniseringslicens?
Stim utarbetar licens för just den här sortens användande i samarbete med oss och där vårt portalinitiativ driver på processen.

Kan jag få hjälp att marknadsföra mina spelningar via Skap?
Du kan få allmän hjälp genom Skaps kommunikationsutbildningar, workshops och utvecklingsdialog i våra medlemslounger. På Skaps egen paraplykanal Strömmen kommer medlemmars material läggas upp. Man marknadsför dock själv sitt material.

Kan jag ta betalt via Voyd för en kombinerad fysisk och streamad spelning?
Voyd kan inte vi ta betalt för de som är fysiskt på plats utan endast för de som köper en biljett för att se på Voyd. Däremot har de ett samarbete med Ticketmaster som gör det möjligt för artister att sälja biljetter till dels sin fysiska spelning men samtidigt även till den digitala. 

Hur är kvalitén jämfört med andra alternativ?
Tjänsten är framtagen för musik och prioriterar alltid ljudet före bild. Detta för att den som tittar ska få en så bra musikupplevelse som möjligt. Live är alltid svårare att leverera än VOD för det kräver mer av mottagaren och det är också därför som vi låter alla starta en Voydkanal för att ladda upp material snarare än att köra live