Stipendier och priser / 241118

Cobrah: ”Olika genrer, olika sätt att försörja sig”

Med sin experimenterande elektroniska BDSM-pop och svart latex fångar COBRAH fans i både Europa och USA. Nu får hon pris av Skap med motveringen ”Cobrah har arbetat sig fram till ett helt eget uttryck som både inspirerar och utmanar. Hennes konstnärskap sträcker sig långt utöver musiken, som bryter lika mycket ny mark som hennes estetik bryter mot normer. En unik artist vars nyskapande ljud och starka visuella identitet placerat henne i centrum såväl på den nationella som den internationella elektroniska scenen.” Skap fick en pratstund!

Hallå Cobrah, låtskrivare, artist och producent — har du en plan för prispengarna?

”Jag har börjat drömma om en egen studio som en kreativ hub för allt jag gör. Om drömmen går i lås hoppas jag kunna använda stipendiet till lite cool gear och inredning!”

Apropå pengar: Försörjer du dig på musiken, eller har du ett annat jobb? 

”Jag började leva på musiken heltid hösten 2020 och minns att det var ganska nervigt att säga upp mig från jobbet, men man måste våga! Efter att jag sagt upp mig gick det också bättre med musiken.”

Många medlemmar beskriver en slags rundgång: å ena sidan är det nödvändigt att lägga hundra procent tid och kraft på att lyckas, å andra sidan tar det lång tid att nå fram till punkten där man kan försörja sig helt på musik. Så man måste ha en annan inkomst under tiden, vilket gör att man inte kan fokusera på musiken — fastän det är just vad som krävs. Vad tänker du om förutsättningarna för musikskapare överlag?

”Förutsättningarna beror helt på vilken roll man har och vilken genre man verkar i. Olika genrer har olika sätt att försörja sig: streams, konserter, merch, upphovsrätt, skivkontrakt och så vidare. Jag turnerar mest utomlands och om man jämför med andra länder så skulle jag säga att vi har det bra i Sverige. I USA har man ju till exempel ingen sjukförsäkring som frilansmusiker och på så sätt är förutsättningarna bättre i Sverige. Här finns det också mycket stipendier att söka för levnadskostnader, arrangera spelningar, skriva och ge ut album med mera. Sen är det aldrig en garanti att man får möjligheten att leva på musik heltid, man ska ba inte ge upp!”

Cobrah pratade med Hannah Kirsebom, foto: Ninja Hanna