Styrelse / 240327

Anders Wollbeck ny ordförande

Anders Wollbeck har sedan 2016 suttit i Skaps styrelse och representerat Skap i Stims styrelse samt varit Stims representant i Export Music Sweden och i ICE Extended Licensing Comittee som drar upp riktlinjerna för förhandlingarna med de stora streamingplattformarna och sociala medier. Han har även sedan 2022 varit ordförande i The Node där årets stämma gick av stapeln. Anders har tidigare även varit ordförande i Export Music Sweden i två omgångar och har sedan början på nittiotalet skrivit och producerat musik inom många genrer, från disco till death metal och i detta arbetat med åtskilliga nationellt och internationellt framgångsrika artister. Anders var dessutom delägare i skivbolaget Stockholm Record och är fortfarande ytterst aktiv i sitt musikaliska värv, vilket gett honom en bra förståelse för de utmaningar vi musikskapare ställs inför dagligen.

I sitt anförande innan valet genomföres sa Anders bland annat:

”Sedan 2016 har jag varit med i de processer som fått upp branschstandarden flera procentenheter när det gäller strömmande media samt gjort rapporteringen betydligt bättre. Att vi lyckades med den senaste Spotify-delen är en anledning till att Stim ökade omsättningen stort förra året. Jag har också träffat en hel del politiker på olika nivåer och åren som kommunikatör har lärt mig mycket om hur man formulerar budskap för att påverka olika målgrupper.”

”Jag har ett stort intresse att möta människor med olika bakgrund. Men det handlar också om att skapa nätverk för mina kollegor. I Skap har jag till exempel tagit initiativ till Skap Producers Group där vi har anordnat en rad workshops som handlat om allt från digital orkestrering och metal-gitarr till kontraktsskrivning och hur man skapar sväng.”

”Jag har också ett stort intresse av att utveckla Skaps arbete inom utbildning och nätverkande. Vi måste helt enkelt alla bli bättre på det vi gör och låta oss inspireras av varandra. Sen finns det en rad viktiga strider att ta när det gäller musikens värde hur intäkterna fördelas inom musikbranschen. Jag skulle verkligen vilja vara den sammanhållande kraft som ser till att den fantastiska kompetensen vi har inom föreningen blomstrar. Och den här fantastiska kompetensen finns både i styrelse, kansli och hos alla er medlemmar.”