Påverkansarbete / 240202

Kulturella och kreativa branscher uppmanar regeringen att godkänna AI-förordningen

Påverkansarbetet för att säkerställa att AI tvingas till transparens och respekt för det upphovsrättsskyddade innehållet fortsätter och har under veckan intensifierats inför EU-rådets omröstning kring den så kallade AI-förordningen idag fredag.

I förrgår skrev Alfons Karabuda, som ordförande för både Musiksverige och Skap, tillsammans med flera andra organisationer inom de kulturella och kreativa branscherna ett brev till Sveriges statsminister, civilminister och kulturminister för att säkerställa att de nuvarande kraven på transparens kvarstår då de bidrar till ansvarsfull utveckling och användning av generativ AI.

”Då några länder vädrat att de eventuellt skulle blockera dagens möte vilket det bara krävs fyra länder för att göra blir varje lands kulturlivs påverkan på sitt land avgörande för att vi inte skall missa denna chans att skapa bättre förutsättningar för ett AI I samklang med musik och kulturen den lär sig allt från.” säger Alfons.

Läs brevet här!