Stipendier och priser / 231020

28/2023

Sedan 1957 har Skap årligen prisat svenska upphovspersoner och 2023 vill vi hylla 28 musikskapare som vår jury tycker är extra värda detta just i år! Skaps oberoende priskommitté består av etablerade och kunniga musikskapare som välja ut de pristagare Skap belönar med 40 000 kr vardera. Vi vill rikta ett stort grattis till nedanstående pristagare!

Mottagare av Skaps priser 2023

Aleksi ”Aki” Swallow
För mer än ett decennium sedan slog Aleksi Swallow igenom med gruppen Labyrint. Sedan dess har han gått från klarhet till klarhet, oavsett om det handlat om solosläpp eller musik för teater. En tänkande och kännande låtskrivare och artist, vars skildringar av allt från det vardagliga livet till musikbranschens vedermödor alltid berör.

Carl-Otto Johansson aka Pappa Kapsyl
Med välskrivna låtar, klipska formuleringar och glimt i ögat tjusar Carl-Otto Johansson svenska barn. Hans Pappa Kapsyl är omåttligt populär bland den unga publiken, som älskar honom lika mycket för hans hårdrockspastischer som för hans dinosaurieteman. En glädjespridare i ordets sanna bemärkelse!

Chicagojazzen
Erik Karlssons musik är genuint gränsöverskridande. Med referenser som avslappnat sträcker sig från Arvo Pärt till Wu-Tang Clan, från Fela Kuti till Darkthrone, gör han brötig, stökig psykedelisk jazz. En fantastiskt produktiv kreativ kraft, som dessutom alltid ser till att det svänger!

David Löfberg
Med ena foten i svala, urbana dragspelsvisor och den andra i kammarmusik står David Löfberg stadigt i sitt eget skapande. Till Midnattsorkestern har han komponerat ett flertal album som alla bidragit till att återupprätta dragspelets status på den svenska musikscenen. En mångsidig, kreativ kraft vars bredd och djup imponerar.

Dismember
Som arkitekterna bakom The Stockholm sound har Dismember lagt grunden för svensk death metal. Sedan 1980-talet har de levererat råa och läskiga stämningar som bygger en svåröverträffad mystik. Det hårda Sverige aldrig hade varit vad det är i dag vore det inte för Dismember.

Elin Larsson
Elin Larsson tar svängig rock till hela världen. Efter många års flitigt turnerande äger hennes Blues Pills Tyskland, och snart har de även övriga Europa och USA i sin hand. En stark låtskrivare och sångerska som knockar publiken både med sin utstrålning och sin röst.

Elvira Anderfjärd
Stjärnskottet Elvira Anderfjärd är en skicklig producent och låtskrivare som trots sin låga ålder redan arbetar med både svenska och internationella och storstjärnor. Hon visar alltid upp högklassig fingertoppskänsla för både Billboardpop och personliga melodier.

Ensemble Yria 
Med ett omfattande och gediget arbete har Ensemble Yria satt de allra minsta i centrum. Med sin barnrytmikverksamhet och sina album, böcker, filmer och föreställningar säkerställer kollektivet att även de riktigt små får musik i toppklass. Alltid genomtänkt, pedagogiskt och med hög musikalisk kvalitet.

Erica ”Etzia” Haylett
Erica Haylett turnerar Europa runt med sin eklektiska tolkning av den jamaicanska musiktraditionen. På vägen har hon även hunnit samarbeta med stora namn som Sean Paul. Etzia är Göteborgs egen ”dancehall queen”, som får Lilla London att kännas som Kingston.

Erik och Per Gustavsson (Nifelheim, Hellbutcher, Tyrant)
Bröderna från Dals Långed är välkända karaktärer, men förtjänar att hyllas för sin musikaliska gärning. Nifelheim är pionjärer inom svensk black metal. Lika otämjda som catchy håller de den hårdaste musiken ständigt vital, med längre spikar på armarna än någon annan.

Frej Larsson
Frej Larsson är en veteran på den oberoende svenska scenen. Efter mer än 20 år i olika projekt har han lämnat avtryck i flertalet genrer, från elektro till hiphop. En produktiv provokatör som håller sig ständigt aktuell! 

Hans Caldaras
I decennier har Hans Caldaras kämpat för romernas rättigheter i Sverige. Efter att ha tonsatt filmen om Katitizi har han genom sitt skapande blivit en av de viktigaste aktörerna i den nya, romska musikhistorien. En oumbärlig kraft som säkerställer att ett av de viktigaste, mest förbisedda svenska kulturarven förs vidare. 

Imenella Kalzon Mohamed Abdirizak
Efter att ha startat karriären som koreograf och dansare har Imenella på senare år etablerat sig som artist i egen rätt. Metamorfosen har genererat såväl nomineringar till flera priser som samarbeten med svensk hiphopadel. En mångsidig kreativ kraft som visar att musik är så mycket mer än bara ljud och toner.

Johan Berthling
Johan Berthling är en mångsidig kreatör som är lika bekväm med att skriva för film och teater, som i frijazz-sammanhang eller i samarbeten med stora artister. Dessutom står han alltid stadigt i sitt drömska landskap, där sound och inspiration kan komma från vilket som helst av jordens alla hörn.

Jonathan Fritzén
I en genre som är sorgligt förbisedd i Sverige har Jonathan Fritzén mutat in ett helt eget rum. Efter sju egna album och massor av Billboard-ettor är pianisten, låtskrivaren och producenten en av världens största smooth jazz-kreatörer. En svensk, internationell megastjärna i det tysta!

Josefine Lindstrand
Med musik i gränslandet mellan skandinavisk jazz och pop har Josefine Lindstrand placerat sig på världskartan. Oavsett om hon skriver för sitt soloprojekt, för jazzgrupp, kör eller orkester finns en egensinnighet i handlaget som imponerar. En nyskapande och modig kompositör som inte väjer för progressiva stilval.

Linnea Henriksson
Linnea Henriksson har kommit långt sedan hon för mer än tio år sedan slog igenom i tv-programmet ”Idol”. Med fem album i bagaget håller hon sig i ständig utveckling, samtidigt som hon alltid är obrottsligt lojal med sin egen låtskrivarstil. En ärlig, folklig och inte minst hårt fajtandes artist.

Lisa Ekdahl
Få svenska artister har en så gedigen gärning att stoltsera med som Lisa Ekdahl. Efter att ha slagit igenom med dunder och brak på 1990-talet har hon breddat sitt uttryck till att rymma allt från visa till jazz, och det mesta däremellan. En sångerska som tack vare sin nyfikenhet och kreativa bredd kommer att förbli evigt ung.

Livet Nord
Violinisten Livet Nord är sedan länge ett bekant namn på den svenska folkmusikscenen, med fler än 60 gästspel på andras skivor på meritlistan. Med albumet ”Paper bird” presenterade hon sig 2023 äntligen också som solist. En sann eldsjäl som fyller folk- och visvärlden med energi, skaparlust och glädje.

Marcus Price
Efter att ha slagit igenom som ung, snabbtungad rappare i Fattaru har Marcus Price i över två decennier skämt bort svenska musiklyssnare. Hans uttryck spänner sig ledigt över flera genrer, från klubben till folktradition. Ett kreativt geni som flyttar gränserna för modern svensk musik. 

Markus Jägerstedt
Med en mer än tjugo år lång karriär bakom sig är Markus Jägerstedt en av Sveriges mest etablerade låtskrivare. Oavsett om han jobbar med andra artister, i duon La bagatelle magique med Robyn eller som kompositör av filmmusik finns alltid poppen i centrum för hans elektroniska upptäcktsfärder. En gränsöverskridare och nytänkare av rang.

Martin Östergren
Pianisten Martin Östergren tillhör det absoluta toppskiktet av svensk barnmusik. I allt från film och tv till skivsläpp och uppskattade notböcker levererar han alltid stämningsfulla och vackra arrangemang. Östergrens kompositioner passar dessutom vuxna öron minst lika bra som små.

Martina Karlsson
Martina Karlsson är läraren från Blekinge som blivit en av de mest efterfrågade låtskrivarna i dansbandsgenren. Med en klassisk stil och säkert handlag har hon skänkt guldkorn till bland andra Lasse Stefanz, Playtones och Wizex. En doldis med en imponerande katalog!

Melanie Wehbe
Melanie Wehbe nöjer sig inte med att skriva åt Måns Zelmerlöw, Markus & Martinus och The Mamas, med vilka hon vann Melodifestivalen 2020. Med satsningen på en solokarriär i popgenren har hon visat att hon inte bara är en hitmaskin för andra, hon är också en artist i egen rätt. (Foto: Magnus Ragnvid) 

Mirja Palo
Med det traditionella kareliska instrumentet kantele i förgrunden tonsätter Mirja Palo till den norrbottniska karaktären. Utifrån sina finska rötter i mötet med det samiska kulturlandskap inom vilket hon verkar sträcker sig hennes skapande från eget artisteri till scenkonst. En unik röst som tar arvet från det nordligaste Sveriges musikhistoria in i nutiden. 

Sophia Ersson
Efter att ha inlett sin karriär som popartist har Sophia Ersson på senare år avancerat till toppen av svenska filmkompositörer. Med soundtracket till SVT-serien ”Kalifat” 2020 slog hon igenom brett, och hyllades både i Sverige och internationellt. Ett rutinerat framtidsnamn som alla film- och tv-producenter vill jobba med.

Steget
På tre album har den göteborgska duon Steget gått från klarhet till klarhet. Med pianot i förgrunden och texter på svenska har Matilda Sjöström och Nils Dahl mutat in ett eget hörn på den svenska popkartan. Steget är nervigt, med mycket hjärta, och ett imponerande starkt låtmaterial.

Vilma Flood
I Vilma Floods musik får den amerikanska folktraditionen möta svensk popkänslighet. Genom loppet av tre album har hon förfinat ett uttryck som präglas lika mycket av kraftfullhet som av skörhet. En singer/songwriter i lyxförpackning, som inte räds de stora gesterna.

Bilder: vi har i största möjliga utsträckning använt pressbilder men maila oss för fotokred!