Medlem / 230914

STJÄRNKROCK

Ny musik skapas när tonsättare och låtskrivare kolliderar.

Vad händer när två musikskapare från olika genrer och musikaliska bakgrunder möts och skapar musik tillsammans? Det är det som projektet När stjärnor kolliderar ska svara på, när sex par med tonsättare och låtskrivare sammanförs för att komponera var sitt verk.

När stjärnor kolliderar är ett samarbete mellan FST, Skap och Stim Forward Fund, för att främja samarbete mellan skapare av olika musikaliska uttryck och genrer, och låta dem inspireras av varandra. De sex musikskaparparen består av en medlem från vardera FST och Skap, och har fyra månader på sig att tillsammans komponera ett verk.

Peter Kvint är låtskrivare, producent och textförfattare baserad i Stockholm som bland annat samarbetat med The Ark och Darin och Peter Jöback: 

”Det är alltid väldigt spännande när olika musikaliska drömmar möts. En dröm är att göra något som man aldrig gjort förut. Att få utforska ett fält där man aldrig varit.”

Han samarbetar med tonsättaren Jesper Nielsen:

”Det känns så spännande att vi kommer från helt olika inriktningar musikaliskt men ändå kan hitta gemensamma beröringspunkter i musiken. Vi är båda gitarrister och gillar effektpedaler till exempel. Deta kommer ge nya erfarenheter och nya sätt att tänka på, som man kan ta med sig in i framtida projekt.” 

Verken kan antingen vara instrumentala eller innehålla sång, och vara maximalt 10 minuter långa. I mitten av november framförs verken vid en konsert i Stockholm, av deltagarna och en ensemble.

Sara Ajnnak från Gargnäs i Västerbotten kommer från den traditionella jojken och har hållit på med musik sedan 2013:

”Det ska bli jättespännande, jag känner mig väldigt entusiastisk. Det känns spännande att kombinera två olika världar och förhoppningsvis kunna göra dem till en. Jag gillar att tänja på gränserna, och hoppas kunna hitta en ny sida av mig själv.” 

Sara samarbetar med Matthew Peterson, bosatt i södra Dalarna. Han är tonsättare för bland annat kör, opera och orkester:

”Mina kompositioner har en viss ilska i sig och när jag hörde Saras musik tänkte jag direkt att jag ville veta hur en arg Sara kan låta.”

Deltagarna är: 

Matthew Peterson (FST) och Sara Ajnnak (Skap) 

Rosali Grankull (FST) och Stefan Brisland Ferner (Skap)

Jesper Nielsen (FST) och Peter Kvint (Skap) 

Rosanna Gunnarsson (FST) och Mio Jäger (Skap) 

Leif Jordansson (FST) och Canan Rosén (Skap) 

Girilal Baars (FST) och Maher Cissoko (Skap)

Verken kommer att uppföras den 15 november på The Nodes scen, på översta våningen i det 2400 kvadratmeter stora musikskaparhus som Skap möjliggjort mitt i hjärtat av Stockholm (på Sergels torg, alltså) …