Styrelse / 230330

Ny i styrelsen: Karin Beckérus

Skap har tre nya styrelseledamöter, och vi vill förstås presentera dem och ställa ett par frågor! Träffa Karin Beckérus!

Vad tycker du är det viktigaste för Skap att arbeta med för att hjälpa våra medlemmar?
 En stark upphovsrätt är ju fundamentet för ett fungerande yrkesliv för upphovspersoner. Det går inte att bortse ifrån. Men Skap skulle kunna underlätta nätverkande mellan Skap-medlemmar i ännu högre grad än idag, kanske även internationellt. Att skriva musik är många gånger ensamt och nätverken är så oerhört betydelsefulla.

Vilken typ av påverkansarbete eller frågor brinner du mest för?
Det visionära och kulturpolitiska perspektivet! Att få våra politiker att förstå musikens roll i ett samhällsperspektiv, musikens betydelsen för utbildning och utveckling av våra mänskliga förmågor och musikens betydelse för att medborgarna ska må bra i vardagen. Helt enkelt musikens och kulturens oerhört viktiga roll i ett modernt hållbart samhälle.

Men också vad som krävs för att stödja utveckling av den professionella sektorn, dvs hur kan vi stötta återväxten. Dvs betydelsen av kulturskola, folkhögskola, studieförbunden, fortbildning, de små scenerna osv. Jag har stor kärlek till live och ekosystemet däromkring.
 
Vad har du för planer med ditt eget komponerande/musicerande under närmaste året?
Fokus på att skriva skriva låtar till nästa album för mitt soloprojekt Lovi Did This, men även spela och turnera lite. Det blir också låtskrivarcamps och samarbeten kring låtskrivande med andra artister och de band jag är med i. 
 
Har du några förändringar du drömmer om att genomföra (litet eller stort!) i Skap?
Eftersom jag är relativt ny i Skap är jag ödmjuk inför att det kan ta ett tag att få insikt i vilka värden medlemmarna tycker är centrala, och i vilket strategiskt hörn vi i första hand behöver kavla upp ärmarna och gräva i som organisation. Men det är också en fördel att komma in med färska ögon och ny drivkraft. Men spontan på temat ett hållbart musikliv: Se över utbildningsbehovet för Skaps medlemmar, samla allt som finns tillgängligt (även från närliggande aktörer) och fylla i luckorna med det som saknas. Göra detta utifrån medlemmens perspektiv. Vilket stöd behöver jag genom mitt liv som upphovsperson? Kanske är en sådan översikt något flera aktörer kan samverka kring? 

Finns det något innehåll (läsning, filmer, poddar etc) som du vill dela med dig av till kollektivet – kan handla om musik, musikskapande eller kultur (eller för all del vad som helst som är nyttigt för musikskapare!)?
Då jag just nu skriver en bok om musik, neurovetenskap och hållbara samhällen så måste jag ju rekommendera något med anknytning till det. Det här populärvetenskapliga programmet på SVT Play ger ett smakprov på den spännande vetenskapliga kontexten musik, kreativitet och vår hjärna. Toppen att vara medveten om oavsett om du är musikskapare, medborgare eller sysslar med kulturpolitik!  

Träffa också:

Pär Frid

Anna Berglund