Skaps priser 2022 / 221006

”Vi ville prova att förändra ett helt rum”

Efter nästan 10 år av klubbspelningar och jämlikt skapande tog trion Hey Elbow sin tydliga arbetsmetodik och applicerade den på ett nytt uttryck: ett landskap av ljud, visuella element och dans. Det blev FLOCK.

“Hey Elbows musik är lekfull, atmosfärisk pop som på samma gång kan vara både drömsk och manglande. Precis som i Julia Ringdahls solosatsning Kavi Kwai utforskas gränserna mellan det direkta och det avantgardistiska. En kreativ kraft vars nästa steg alltid är spännande att följa.” – motiveringen för Skaps pris 2022

— Vi benämns ofta ”Malmöband”, vilket är lite roligt då vi förvisso startade i Malmö… men bara några månader senare så flyttade Julia därifrån, och själv bor jag nu i Köpenhamn. Så det är bara Ellen i Hey Elbow som representerar Malmö, säger Liam Amner.

Trion som bildades för närmare tio år sedan ska snart kliva in i studion för att spela in musiken från sin föreställning FLOCK — ett projekt som utforskade det sociala och artistiska samspelet mellan musik, dans och människor. FLOCK premiärvisades på Inkonst i Malmö.

— Det känns spännande att ta detta in i studion nu, det kanske händer någonting mer med musiken där, säger Liam Amner.

Ni har jobbat tillsammans länge i den här konstellationen. Vad har förändrats i ert sätt att arbeta, i gruppens dynamik?

— Jag tror vi alla tre blivit mer säkra på vad det är vi vill göra med musiken. Jag själv tycker att det gått hand i hand: att börja spela ihop, och att hitta sitt eget uttryck. Vi är mycket trygga med rollerna vi har, på gott och ont. Man får inte bli alltför bekväm heller. I vårt skrivande har vi en utarbetad arbetsmetodik. Det börjar ofta väldigt fritt, vi kastar upp något i luften, spelar in. Sedan hittar vi smådelar i det som vi plockar ut och gör någonting av. Som att vi plockar russin ur en kaka, eller destillerar bitar av musiken. 

— Föreställningen FLOCK är ett nytt sätt för oss att uppträda, även om vi pratat länge om att göra något liknande. Den är ett ljudlandskap, en stämning, snarare än poplåtar. Men vår praxis och metod har varit desamma. 

Hey Elbows senaste skiva släpptes 2020. Gruppen brukar hyra ett litet hus på skånska landsbygden, stänga in sig där och fokusera på skapandet tillsammans, hellre än att sprida ut det på många kortare tillfällen över längre tid. När skivan var klar var det dags för ett nytt projekt, vilket blev FLOCK. Det hade ingenting med pandemin att göra, understryker Liam, även om projektets art visade sig vara relativt ”corona-anpassat”.

— Under pandemin har vi mest jobbat med föreställningen, tillsammans med dansare, scenograf och Inkonst. Det passade väldigt bra; vi har förut spelat extremt mycket på klubbar och så, vilket förstås inte var möjligt under pandemin. Så vi var både sugna på att testa något nytt, och hela situationen var rätt. FLOCK var vårt initiativ och idé, som vi haft i ett par år. Vi ville prova att förändra ett helt rum, inte bara soniskt, utan visuellt och med rörelse. Hey Elbow har alltid haft en tydlig visuell identitet, så detta känns som naturlig fortsättning. Det är väldigt spännande att testa en annan typ av projekt, och så är det ju otroligt bra att vi är tre och kan dela upp saker emellan oss.

Hur upplever du att strukturen funkar runt ert skapande och artisteri idag? Finns det några konkreta hinder?

— Nja, det största hindret är väl att vi alla tre är ganska upptagna på varsitt håll… Livet ser annorlunda ut idag jämfört med för tio år sedan, då vi bara körde på. Idag tar vi det nog lite lugnare, och tar hand om varandra mer. Något som kan vara svårt att få till är studiotid. I detta projekt har vi två dagar i studio. Vi hade egentligen velat ha mer, men det är svårt att få till rent planeringsmässigt, och att få tid med just den producent vi vill.

Har ni något mer eller mindre uppstyrt nätverk med andra musikskapare, något gäng som ni bollar med, stöttar och samarbetar?

— Jag tror att vi alla tre i Hey Elbow har det individuellt. Men som band blir det nog mer spontana samtal och utbyten med folk vi träffar, som vi delar scen med eller så. Det hade varit så häftigt att ha ett mentorsprogram, eller ett forum där man kan prata, bolla och stötta varandra. Det hade jag definitivt deltagit i!

Vad händer nu, vad står på programmet för Hey Elbow?

— Efter inspelningen som vi har framför oss nu har vi en ambition att göra någon ny variant på detta projekt. Kanske i konsertformat, kanske något annat. Hur som helst vill vi vidareutveckla projektet FLOCK. Och skapa ny musik, förstås.

HEY ELBOW FAKTA
Medlemmar:
Liam Amner, Julia Ringdahl, Ellen Petersson
Bor:
Liam i Köpenhamn, Julia i Stockholm, Ellen i Malmö