Stipendier och priser / 220916

39 X PRISER 2022

Sedan 1957 har Skap årligen prisat svenska upphovspersoner och i år vill vi hylla hela 39 musikskapare! Vi är väldigt stolta över att kunna förära vår oberoende priskommittés – bestående av etablerade och kunniga musikskapare – utvalda pristagare med 40 000 kr vardera. Tillsammans visar dessa den kreativitet, bredd och inte minst: de extremt höga ambitioner som driver svensk musik. Vi vill därför rikta ett stort grattis till nedanstående pristagare!

Lyssna på (de flesta) av årets pristagare på Spotify

Mottagare av Skaps priser 2022

Producenter

Amr Badr
Han är en av den svenska pop- och hiphopscenens mest flitigt anlitade producent och låtskrivare. Amr Badr har en osviklig känsla för det moderna. Med en tydligt egen stil och stor lyhördhet för artistens individuella styrkor lyfter han stjärnor som Cherrie, Yasin och Norlie & KKV till ännu högre höjder.

Martin Stilling
Producenten och låtskrivaren Martin Stilling har gått från klarhet till klarhet. Genom samarbeten med bland andra Charli XCX, Veronica Maggio och LÉON har han mejslat fram ett uttryck som är på samma gång svängigt, skört och smakfullt. Inte minst på LÉON:s album ”Circles” från 2022 hörs produktioner och kompositioner av internationell toppklass.

Indiepop

Augustine
(Fredrik Gustafsson)
Rötterna må finnas i den svenska indiepoppens tidiga 2000-tal. Men Fredrik Gustafsson tar det estetiskt medvetna uttrycket från förr in i nuet. Med svängiga produktioner och glasklar falsettsång höjer Augustine inte bara ribban för andra nykomlingar i genren. Han lägger även press på de förebilder som finns kvar. 

Esther
(Esther Lennstrand)
Sveriges största artister slåss redan för att få samarbeta med henne. Esther Lennstrand har tagit det ovanliga instrumentet vibrafon upp på popscenen, och det med besked. Dessutom är hon en smart kompositör, som med flera släpp under eget namn presenterat effektiv, drömsk pop med säregen prägel.

Hey Elbow
(Ellen Petersson, Julia Ringdahl, Liam Amner)
Hey Elbows musik är lekfull, atmosfärisk pop som på samma gång kan vara både drömsk och manglande. Precis som i Julia Ringdahls solosatsning Kavi Kwai utforskas gränserna mellan det direkta och det avantgardistiska. En kreativ kraft vars nästa steg alltid är spännande att följa.

Joel Alme
Han är Sveriges mest pålitlige leverantör av melankolisk gitarrpop i pampig kostym. Joel Alme har genom hela sju album skrivit innerliga låtar och texter som etsat sig fast i lyssnarnas hjärtan. Om någon undrar exakt hur mycket hans musik betyder för publiken, fråga IFK Göteborgs supporterklubb!

Last Days of April
(Karl Larsson)
Karl Larsson är en centralgestalt på den svenska indiescenen. Som enda konstant medlem i Last Days of April har han troget levererat effektiv, emotionellt laddad rock sedan sent 1990-tal. Med fjolårsalbumet ”Even the good days are bad” visade han att tid och erfarenhet bara har gjort honom ännu skarpare.

Lo Ersare
Under namnet Lucky Lo balanserar Lo Ersare skickligt på rätt sida gränsen mellan det anspråksfulla och pretentiösa. På samma gång lyckas hon vara både personligt melankolisk och omisskännligt modern. Var finns den svenska poppens framtid? Självklart i Köpenhamn!

Molly Nilsson
Från Berlin har Molly Nilsson i över ett decennium av idogt, oberoende arbete etablerat en unik position på den internationella indiescenen. Hennes melodiösa, lite skaviga electropop och den konsekventa estetiken lever i dag i sin egen nisch. Det finns bara en Molly Nilsson!

Stella Explorer
(Stella Lagnefors)
Efter en rad namnkunniga samarbeten har Stella Lagnefors nu på riktigt klivit fram som artist i egen rätt. Som Stella Explorer låter hon influenser från klubbmusiken möta den moderna poppens vidsträckta atmosfärer. En fantastisk låtskrivare och sångerska, i en stilsäker, oavbrutet kontemporär ljudvärld. 

Jazz

Calle Bagge
Pianisten Carl Bagge räds inte att blanda stilar. Oavsett om han ackompanjerar popartister som Robyn, jazzstjärnor som Rigmor Gustafsson eller komponerar för teater tillsammans med Henrik Dorsin rör han sig lika bekvämt genom musikens olika temperament. En mångsidig multitalang med både bredd och spets.

Lennart Simonsson
Med bakgrund i jazz, klassisk musik och som organist är Lennart Simonsson en av Sveriges mest lyskraftiga pianister. Oavsett om han komponerar för pianotrio, kammarorkester, blåskvartett eller för barn är hans projekt alltid lika imponerande. En av det svenska musiklivets mest rutinerade och briljanta aktörer.

Hip hop

Greekazo
(Alexander Cielma Miliarakis)
Trots sin unga ålder är 21-årige Alexander Cielma Miliarakis redan ett välkänt namn. Greekazos tolkning av gangsterrappen bär genrens karaktäristiska smärta, men kontrasterar också sorgen och mörkret med en säregen humor. Med honom på scenen kan man dessutom alltid räkna med en stensäker leverans.

Dans

Off the Meds
(Adrian ”Lux” Hynne, Carl Löf, Kamohelo Khoaripe, Måns Glaeser)
Rutinerade dansmusikproducenterna Carl Löf, Adrian Lux och Måns Glaeser har sedan rekryteringen av sångaren Kamohelo Khoaripe gått från klarhet till klarhet som Off the Meds. Med sin mångfasetterade, detaljrika house och snillrika användning av det egna referensbiblioteket gör de i dubbel betydelse skäl för epitetet: supergrupp.

R&B

Hannes
(Hannes Jonsson, Marcus White)
Hannes sticker ut på den svenska r’n’b-scenen. Tillsammans med producenten och låtskrivaren Marcus White placeras influenser från soul och hiphop i en oförutsägbar ljudmiljö. Den akustiska grunden, det poppiga melodispråket och det moderna angreppssättet gör deras musik oupphörligt intressant.

Klara Zangerl
Med inspiration hämtad till lika delar från klassisk soul och modern r’n’b gör Klara Zangerl musik både på egen hand och med bandet Scoobz. I såväl sammetslena, smäktande ballader som synthfunkiga experiment känns hon alltid lika självklar och trygg. En framtida stjärna!

Leslie Tay
Leslie Tay har hittat ett unikt utrymme på den svenska r’n’b-scenen. I hans musik finns en sexig balans mellan hårt och sårbart. Allt från teman, ordval, melodier och produktioner genomsyras av en specifik attityd, som aldrig känns ansträngd utan bara, helt enkelt, är hans genuint egna, naturliga uttryck.

Bluesrock

Heavy Feather
(Lisa Lystam, Mattias Gustafsson, Morgan Korsmoe, Ola Göransson Wedin)
Med inspirationen hämtad från 1960- och 70-talen gör Heavy Feather rootsrock för samtiden. Med gitarrerna i centrum och tydliga, medryckande riff får de rötterna i bluesen att svänga hårt och känsloladdat. Lisa Lystams fenomenala sång skänker extra djup och värme till detta passionsprojekt.

Äventyrsrock

Hällas
(Alexander Moraitis, Kasper Eriksson, Marcus Svensson, Nicklas Malmqvist, Tommy Alexandersson)
I Hällas mäktiga melodier kan den inbitne skivsamlaren hitta spår från hela den hårdare delen av rockhistorien. Virtuosa gitarriff kontrasteras mot smäktande syntar, medan Tommy Alexanderssons röst för tankarna till proggrockens mest ikoniska sångare. Resultatet blir en spektakulär mix som inte liknar något annat.

Texter

Jakob Hellman
Mer än 30 år tog han på sig mellan debutskivan och uppföljaren. Men när den väl kom stod det klart att Jakob Hellman fortfarande är lika skarp och egensinnig, och skriver text med samma makalösa finess. Utan honom, ingen svensk pop så som vi känner den i dag. 

Spel

Gustaf Grefberg
Gustaf Grefberg är en av den svenska spelmusikens främsta. Från 1990-talets demokassetter till dagens omfångsrika verk för spelsuccéer som Josef Fares ”It takes two” har han sökt sig fram på outforskad musikalisk mark. Med vackra stråkar och intressanta texturer förmår han bygga stämningar stora nog att bära hela, egna världar. 

Världsmusik

Liliana Zavala
Hon kommer från Argentina och bor i Sverige. Men inspirationen hämtar hon från precis hela världen. Producenten, sångerskan, kompositören och slagverkaren Liliana Zavala ger begreppet gränsöverskridande ett ansikte. En av den moderna, svenska folkscenens mest nyskapande och normbrytande kreativa krafter.

Instrumental

Cassius Lambert
Med basen i centrum skapar Pelle Lindsjö musik som är helt unik i sitt slag. Under artistnamnet Cassius Lambert provar han instrumentets gränser, i allt från samarbeten i bandform till individuella upptäcktsresor. I ett ständigt föränderligt gränsland mellan rock, jazz, folk och konstmusik är han ett verkligt basgeni.

Maria W Horn
Tonsättaren Maria W Horns värld är musikaliskt fri. Som kompositör och producent utforskar hon ständigt sina talanger och visar på en gränslös kreativitet. Oavsett om hon spelar orgel, komponerar körverk, blandar genrer eller fördjupar sig i elektroniken är hennes musik alltid nyskapande och cool.

Lisa Nordström
Lisa Nordström är en av Sveriges mest mästerliga kompositörer. Meritlistan inkluderar allt från originalmusik för film till audiovisuella konstverk, radiokonst, en mängd genreöverskridande samarbeten och hela tolv album. En gigant där elektroniken möter musiken, vars gärning för det improviserade och experimentella inte kan hyllas nog.

Olovson
(Jacob Olofsson)
Vid sidan av karriären som hitproducent åt Dua Lipa, Frank Ocean och Camilla Cabello gör Jacob Olofsson vacker, lite skitig pianomusik. Under namnet Olovson har han hittat lekfullheten i enkelheten. På debutalbumet ”Storytelling” visar han att verklig talang kan presentera sig i en lång rad skepnader. 

Suranjana Ghosh
Suranjana Ghosh förgyller Sveriges musikscen. Med skicklig spelstil och smittande energi gifter hon samman nordindisk och svensk musiktradition. Genom sina kompositioner för ensemblen Teental visar hon att hon bär ett skapande som förmår sträcka sig rakt över genrer, från öst till väst. 

Tvärvägen
(Henrik Öhberg)
Henrik Öhberg är en veteran inom svensk instrumentalpop. Sedan 2008 har han släppt sina filmiska, vackra stycken under namnet Tvärvägen. När akustiska instrument tålmodigt känner sig fram genom melodierna lyckas han alltid finna storheten i det lilla. Får med små medel det lågmälda att dåna som en storm.

Indierock

MaidaVale
(Johanna Hansson, Linn Johanesson, Matilda Roth, Sofia Ström)
Hårdsvängande psykrockbandet MaidaVale har på kort tid etablerat sig som en av Sveriges bästa i genren. Med tunga riff, hypnotiska rytmer och psykedeliska influenser skapar de rika stämningar som är omöjliga att värja sig ifrån. En kvartett med särskild förmåga att väcka känslor, skaka om och bibehålla spänning.

Makthaverskan
(Andreas Wettmark, Hugo Randulv, Irma Krook, Maja Milner, Per Svensson)
Makthaverskan börjar bli veteraner på den svenska indiescenen. Med sin snygga, punknerviga rock har de hunnit släppa fyra hela album, alla med tydliga rötter i hemstaden Göteborgs musikhistoriska arv. Stökigt och oförutsägbart, men på samma gång lätt, luftigt och rörligt. 

Mother Mink
(Fanny Wistrand, Johan Axelsson)
Klädda i trashing second hand-glamour levererar Mother Mink dansant, jazzig och allmänt stökig garagepop med texter som inte sällan handlar om klimatet, och detta med bravur. Ett ovanligt, experimentellt, sprakande och samtligt allvarligt modernt tillskott till Sveriges musikscen!

Improvisation

Naoko Sakata
Med sina pianoimprovisationer tar Naoko Sakata med lyssnaren på en oförutsägbar resa, lika delar skrämmande som vacker. Hennes intuitivt skapade musik är varken radioskval eller easy listening. Den berör istället andra, djupare punkter inuti, och förmår att öppna nya, tidigare okända världar. 

Musik för barn och vuxna

Nils Berg & Kalle Carmback
Nils Berg och Kalle Carmback skriver låtar för barn och deras vuxna. Med musikalisk och narrativ skicklighet målar de upp ett inbjudande landskap där precis alla, små som stora, är välkomna. I centrum för deras kompositioner finns alltid såväl genuint intresse som respekt för den unga lyssnarens perspektiv.

Pop

Dina Ögon
(Anna Ahnlund, Christopher Cantillo, Daniel Ögren, Love Örsan)
När Dina Ögon släppte sin självbetitlade albumdebut 2021 mötte den ett översvallande mottagande. Är det jazz? Pop? Folk? Soul? Ingen vet! Den här Stockholmskvartetten lånar friskt från hela paletten och är genrelös i ordets bästa bemärkelse. Omisskännligt eget, egensinnigt och, kanske framför allt, musikaliskt.

Paula Jivén
Trots sin hittills korta karriär låter Paula Jivén redan imponerande mogen. Hennes finlemmade pop av internationellt snitt har rötterna i det till formatet enkla. Men med lekfulla melodier och en utforskande ljudbild lyckas hon ändå alltid landa i något som känns odiskutabelt nytt och unikt.

Pure Shores
(Ji Nilsson, Marlene Strand)
På varsitt håll har Ji Nilsson och Marlene Strand redan etablerat sig som artister. Som låtskrivarparet Pure Shores har de nu visat att de är minst lika starka tillsammans. I deras händer föds självklara melodier med tydlig svensk signatur. En framtida exportsuccé, som dessutom ibland också dyker upp som ljuvlig artistduo.

Konstpop

Rebecka Törnqvist
Från det breda genombrottet med eleganta pophits till utflykter i svensk singer/songwriter-tradition till experimentella jazzsamarbeten. Rebecka Törnqvists röst är lika naturlig i alla miljöer. En tidlös sångerska vars mjuka, känsliga klang bygger broar mellan genrer.

Folkrock

Winhill/Losehill
(Carl Åkerlund, Jonas Svennem)
I gränslandet mellan norrländskt vemod och amerikansk folktradition placerar Winhill/Losehill sin ömsint orkestrerade pop. Med känsla för detaljer och oklanderligt sväng ramar de in vemodiga, reflekterande texter i glimrande ljudbilder. Albumet ”The grief” från 2022 är ett musikaliskt styrkebesked. 

Black metal

Watain
(Erik Danielsson)
Blackmetalbandet Watain är kompromisslöst extrema. Över decennier har de noggrant och handfast förfinat sitt koncept, som innehåller så mycket mer än musiken de skapar i studion. Med stort mod visar de att inget slår så hårt som den som vågar vara ond och allvarlig hela vägen.

Bilder: vi har i största möjliga utsträckning använt pressbilder men maila oss för fotokred!