Påverkansarbete / 211105

Inspirerande årsmöte i NPU 2021

Illustration av Anna Lidell

NPU är forumet där Skap årligen träffar våra nordiska kollegor och utbyter åsikter, erfarenheter och framtidsspaningar som rör alla typer av frågor relaterade till oss låtskrivare. I år var det Island som stod värd och med endast ett par år sedan vi sist möttes i Stockholm kan vi konstatera att mycket har hänt och som vi behöver ena våra krafter för. Anders Wollbeck och Ayesha Quraishi från Skaps styrelse deltog tillsammans med Alfons och Jessica från kansliet och sammanfattar vårt nordiska samarbete.

”Det har varit väldigt givande att ta del av och se diskussioner formuleras till intiativ och konkreta handlingar för att fortsätta stärka låtskrivares förutsättningar. De mycket inspirerande programpunkterna har gett en motiverande känsla för framtidens utmaningar och lösningar med en stark nordisk allians”, säger Ayesha Quraishi. 

”Det är rätt häpnadsväckande vad vi hann med under vår första dag. Diskussionerna rörde frågor som internationella samarbeten, hur ny teknik kommer att revolutionera hur vi skyddar våra verk och får betalt i paritet med det värde vi skapar”, säger Anders Wollbeck. ”Demokratifrågor i upphovsrättssällskapen och AI-stöd i musikproduktion var andra intressanta ämnen. Vi bjöds dessutom på både spöklika elektroniska toner och exempel på hur uråldrigt Isländskt versmått kunde framföras på det mest vackra sätt. Dagen toppades med att vi fick träffa Islands president Guðni Jóhannesson som visade sig vara oerhört kunnig när det gällde kultur och verkligen supportade det vi kämpar för.”

Skaps delegation tillsammans med Islands president Guðni Jóhannesson

Båda instämmer i det inspirerande att träffa nordiska kollegor som verkligen tillför intressanta perspektiv som vi kommer att ta med oss hem. 

”Islänningarnas gästfrihet är dessutom episk! Ser fram mot vad morgondagen har att bjuda”, avslutar Anders.

Läs mer om vad samarbetet i NPU har genomfört under våra dryga 70 år tillsammans.