Stipendier och priser / 210531

Skap och DFMF prisar genreöverskridande producent

Katharina Grubmüller, låtskrivare, producent och artist, har tilldelats Skaps och DFMFs producentpris. Den Feministiska Musikbranschfesten (DFMF) hölls den 23 maj, detta år i digital form.

Grattis till priset! Hur känner du för motiveringen?

— Tack! Det har inte riktigt landat ännu, svårt att ta in. Motiveringen nämnde lekfulla, kreativa produktioner i olika genrer, som inspirerar. Det är så otroligt fint att höra. Det hjälper mig att fatta vad jag gör, att det är når ut. En slags kärna för mig har alltid varit just lekfullhet, att inte jobba på autopilot eller tänka att musik ”ska” låta på ett speciellt sätt. Jag vill leka fram musiken, inte fastna i mönster.

Ditt artistprojekt Valnöt, gör du allting där? Skriver, producerar, framför? 

— Ja, det gör jag! I huvudsak producerar jag annars för andra artister; det senaste året har jag samarbetat med Petra Marklund och producerat hennes nya album. Valnöt däremot är ett artistprojekt jag satte igång för fyra år sedan. Jag hade inte skrivit på svenska förut, men så lyssnade jag på Allan Edwall och blev jätteinspirerad. Valnöt är skönt att återvända till, det är så tillåtande. Där försöker jag att inte tänka så mycket struktur, ”vers-brygga-refräng” … det får bli vad det blir, utan att följa regler. 

Vad inspireras du av?

— Just Allan Edwall har som sagt betytt mycket för mig. Framför allt hans sätt att bryta mot regler, där inspireras jag även som producent. Han har vis- och folkmusikinfluenser, och han leker lite med lyssnaren, oväntat och nästan lite oförskämt. Många känner inte till att han gjort musik. Men de som vet är ofta hängivna fans. Vid något tillfälle sa en bekant, som inte visste att jag lyssnat på Allan Edwall, att jag lät som honom. Det kändes ju otroligt fint, att den inspirationen lyste fram så tydligt.

Nu har du fått prispengar. Vad ska du göra med dem?

— Jag ska skicka låtar från Valnöt och mitt andra artistprojekt, IKAT, till mix och mastring! Med IKAT har jag släppt en remix av José Gonzáles låt ”Killing for Love” bland annat. Och sedan vill jag kanske gå till tandläkaren också, haha. 

Den 11 juni släpps Petra Marklunds nya album, som Katharina Grubmüller producerat.

Text: Hannah Kirsebom
Foto: privat