Medlem / 201117

”Ha lite extra koll på vad som utgör avtalsbrott”

Hur har frågorna som medlemmarna ställer till dig förändrats under det senaste halvåret?

”Jag hade trott att det skulle komma många frågor med anledning av pandemin och dess effekter, men faktum är att det bara dykt upp ett litet fåtal frågor med direkt koppling till corona. Annars har det varit business as usual, frågor om förlagsavtal och liknande. Givetvis har live-sidan drabbats oerhört hårt.”

”Man ska komma ihåg att i musikbranschen, och i synnerhet här i vår del som kretsar kring upphovsintäkter, så är det långa avräkningtider. Det kan hända att effekterna inte märkts av ännu, att vissa frågor släpar efter och kommer upp först under nästa år.”

Vilka frågor borde man som upphovsrättsperson ställa idag?

”Jag rekommenderar att man har koll på vad ens avtal säger om sådana här situationer. Vilka åtaganden har du, vad ska motparten göra och inte göra, och vad utgör ett avtalsbrott? Faller pandemin under force majeure? Kanske håller din motpart på att avveckla eller gå i konkurs, vad kan du göra då? Men jag har inte fått några frågor kring detta än så länge, det kan ju vara så att det inte ännu uppstått så många avtals-relaterade problem. De som drabbats hårdast hittills är de som primärt försörjer sig på livespelningar. Det återstår att se under nästa år om och hur förlagen och bolagen drabbas.”

Så hur ser du att kollektivet påverkas?

”När det gäller det jag jobbar med — avtal och juridisk rådgivning — har jag alltså inte märkt så stor skillnad ännu. Det är sannolikt att exempelvis Stim ser någonting annat ur sitt perspektiv, i vilken utsträckning ersättningar påverkas och så vidare. Men det jag ser är att många fortfarande träffar avtal med bolag och skriver på förlagsavtal, där har jag inte sett någon nedgång. Branschen bygger ju på att man måste få fram nya artister, ny musik hela tiden, så kanske att bolagen än så länge satsar vidare.”

”Netflix och andra streamingtjänster har gått upp under pandemin, vilket eventuellt kan innebäraökade streamingintäkter  Så det är en god idé att hålla koll på avtal och vad de säger om dina rättigheter som upphovsperson; där har vi ju bland annat sett att bolagen vill, som det kallas, tvångsförlägga kompositörernas verk.”  

Hur ska man planera framåt? Går det?

”När det gäller att signa avtal, tänk efter: Varför vill jag ha detta avtal, vad vill jag ha ut av det? Behöver jag ett förskott, behöver jag hjälp att nå ut, någonting annat? Se till att du är överens med motparten, så att det inte blir missförstånd. Och ha lite extra koll på vad som utgör avtalsbrott. Fråga motparten om och hur de har påverkats av rådande omständigheter; påverkas ersättningar med mera?”

Text: Hannah Kirsebom / KWD
Foto:  Jesper Berg