Medlem / 200604

Strömmen – Skap i exklusivt samarbete med Voyd och Gigger

En tjänst för livespelningar, demolåtar, behind the scenes-material och exklusiva släpp — allt på skaparens egna villkor. Skaps nya satsning Strömmen krävde en samarbetspartner som Voyd, Sundsvallsbolaget som föddes ur insikten att framtidens kreatörsintäkter i hög grad härrör från digitala kanaler. Sedan kom framtiden lite snabbare än väntat – redan om ett par veckor lanseras tjänsten för alla Skapmedlemmar! Redan nu tar vi dock ett snack med en av Voyds grundare, Mikael Bergström.

Bergström inleder:
”Voyd är en digital scen som vem som helst kan använda. Du kan sända live eller lägga upp redan förinspelat material och sedan tjäna pengar genom att sälja biljetter. Vi törs säga att vi har en av marknadens mest lättanvända och heltäckande plattformar för kreatörer som vill nå ut med sitt skapande och samtidigt få en intäkt.”

Tillsammans med Jesper Johansson, grundare och VD, såg de ett hål i marknaden. Borde det inte vara lättare att kunna ta betalt och nå utmed sitt innehåll? Svaret på den frågan blev Voyd, Video On Your Demand: En kvalitativ videostreamingtjänst med Stimlicens, svensk support och en enkel betalningsmodell. Utifrån den har Skap utarbetat en egen modell, med möjlighet till utbetalning i lön samt korrekt utbetalning av royalties genom registrering av setlista med mera.

Skaps medlemmar kan nu börja använda tjänsten med särskilt bra villkor och specialanpassade tjänster. Att ha ett konto hos VOYD kostar ingenting; det är först när du säljer någonting som en avgift tas ut (för Skapmedlemmar 15 procent av nettointäkten).

”Det var Skap i samarbete med Gigger som tillsammans sträckte ut en hand och föreslog samarbete. Det är vi glada över; vi är alla angelägna om att kreatörer ska kunna leva på sitt skapande. Vi ser ett nära samarbete med Skap och deras medlemmar där de kan vara med och forma och utveckla Voyd framöver”, fortsätter Bergström.

Tjänsten är till för alla, hur stor eller liten publik man än har, men kan självklart göra stor skillnad för relativt okända kreatörer som inte riktigt hunnit slå igenom ännu: de som är på väg upp, som strävar efter att ha råd att spela in sitt första studioalbum eller på annat sätt tar sina första steg mot att kunna leva på sitt skapande. 

Och det handlar inte bara om livesända spelningar. Material kan ligga och ticka på obestämd tid, och den som vill ta del av låten eller spelningen betalar och tittar eller lyssnar när det passar. Skapandeprocessen och ”bakom kulisserna”-material är också sådant som många fans vill ta del av.

”Det finns ju en etablerad crowfundingkultur, en vilja hos många fans att stötta och följa din skapandeprocess. Genom Voyd blir det lättare att nå ut till dem som vill göra det, att skapa en scen för din publik – hur stor eller liten den än må vara. Det är tydligt att människor är beredda att betala för exklusivt innehåll idag och på samma gång stötta den man följer”, förklarar Bergström.

Det må låta cyniskt, men den pågående pandemin har gett Voyd vind i seglen. Marknaden för att ta betalt för live och on-demand innehåll har mognat flera år inom loppet av några veckor; både kreatörer och publik har rekordsnabbt vant sig vid en ny verklighet.

”Ingenting slår den fysiska livescenen, men det här är ett alternativ. Just nu har vi fått en extra stor betydelse för många kreatörer, eftersom tjänsten — Ingenting slår den fysiska livescenen, men det här är ett bra komplement. Just nu har vi fått en extra stor betydelse eftersom den fysiska livescenen är stängd och vi är självklart glada över att kunna ge en välbehövlig intäkt till kreatörer i denna tid”, avslutar Mikael Bergström.

Vi på Skap håller föstås med – det finns få saker som kan mäta sig med att träffas med andra likasinnade och avnjuta en livespelning, men som de musikskapande och musikälskare vi är ser vi gärna många fler möjligheter att både konsumera och nå ut i framtiden!

Som Skapmedlem får du en personlig vipinbjudning att börja använda Voyds tjänster med extra funktionalitet och till reducerade avgifter redan i mitten av juni – har du frågor, maila oss på strommen@skap.se

Fakta om Voyd:

  • Tjänst för videostreaming, inklusive biljettförsäljning, statistik, full kontroll över ditt material.
  • Skapa en egen digital scen, sätt ett pris, publicera din show/låt/spelning.
  • Din publik kan vara hur liten eller stor som helst; Voyd tar en procentsats av nettointäkten när du säljer biljetter, i övrigt kostar tjänsten ingenting.
  • Se statistik och försäljning i realtid. Utbetalning sker en gång i månaden.
  • För Skapmedlemmar: möjlighet till utbetalning i lön samt korrekt utbetalning av royalties genom registrering av setlista.
  • Stimlicens.