Påverkansarbete / 191115

Kulturella och kreativa näringar på Stockholmstingets agenda

img_2774

Igår torsdag deltog Skaps ordförande Alfons Karabuda i en panel på det första Stockholmstinget där över 500 personer träffades från Stockholmsregionens kommuner.

I panelen: Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, Ullis Sandberg (S), kommunalråd Örebro, Alfons Karabuda, ordförande Skap, Ann Marie Engel (V), ledamot kulturnämnden Region Stockholm, Charlotte Werner, Enhetschef, Näringsliv och innovation Tillväxt- och regionplaneförvaltningen, Region Stockholm. Moderator Roger Mogert. Foto:  Jeanette von Arnold

Panelen diskuterade – inför tjänstepersoner, politiker, kulturföreträdare, folkbildningen och ideell kultursektor – vikten av de kulturella och kreativa näringarna (KKN) för regionen och dess förutsättningar i Stockholm. Vad händer inom KKN idag? Vilken roll spelar de kreativa branscherna i regionens kultur- och näringsliv och vilka aktörer arbetar med utvecklingen?

Alfons Karabuda lyfte (inte helt oväntat) kreatörernas centrala roll och vikten av som han sa att ”regionerna och kommunerna inte agerar som småsparare”, dvs satsar på det (läs bolag) som redan har lyckats istället för dem (läs kreatörer) som blir framtidens värde.

Att lyfta in kulturen i stadens lokaler långsiktigt och våga ge kulturen kontrakt på minst 15 år som dessutom bör få behålla sin besittningsrätt. Allt annat ger kortsiktiga värden och kulturen får flytta på sig till förmån för gentrifiering.

Alfons avslutade med att visa på siffror där man tydligt ser att bolagens livslängd förkortas medan kreatörernas ökar, vilket är ännu ett skäl att långsiktigt investera i kreatörerna. Naturligtvis fanns också den artistiska yttrandefriheten som en garant för en levande och fri stad med i Skaps argument.

Det var ett bra event där vi naturligtvis fortsatt kommer att bidra till regionens utveckling med kompetensen från Skaps medlemskollektiv.