Stipendier och priser / 191023

De tilldelas Skaps priser 2019

skappris_insta-3
DE TILLDELAS SkapS PRISER 2019!
Årets pristagare inom 22 genrer har utsetts av Skaps priskommitté och delas ut på föreningens medlemskvällar i Malmö, Göteborg och Stockholm under de närmaste veckorna.Vi har glädjen att meddela att följande musikskapare i år tilldelas Skaps diplom samt en prissumma på vardera 40 000 kr:Skaps singer-songwriterpris: 

Alice Boman


Med lågmält atmosfäriskt tilltal kryper hennes musik in under huden. Hon skapar musik som är omöjlig att glömma, något som fans över hela världen kan intyga. Skaps rockpris: 

Deportees


I över femton år har de med sitt låtskrivande uppvisat ett oklanderligt hantverk med sin intelligenta balans mellan hoppfullhet och vemod. Skaps textpris:

Erik Lundin
 

Hans självbiografiska och personliga texter målar upp kristallklara panoramabilder av vår samtid. Med en språkbehandling som är i ständig utveckling tar han med lyssnaren in i sitt eget universum. Skaps visionärspris: 

ionnalee 


En månfacetterad multikonstnär som med sin flödande kreativitet och kompromisslöshet skapat en helt egen plats i den svenska elektropopen.Skaps improvisationspris:

Anna Lund
 

En trumslagande bandledare och kompositör som bryter ner barriärer inom den nya jazzen med lika orädd attityd som sprudlande energi. Skaps avantgardepris: 

Siri Karlsson (Maria Arnqvist & Cecilia Österholm)


Genom sin ytterst egensinniga fusion av folk och psykadelika skapar de musik som låter ömsom överraskande flippad, ömsom suggestivt spännande. De är två orädda musikskapare som öppnar dörrar vi inte ens visste att de fanns! Skaps jazzpris:

Lisa Grotherus


Hon gör jazz som flödar fritt utan att lämna lyssnaren bakom sig. Grotherus är en musikskapare som lyckas med bedriften att både nå ut och samtidigt stanna kvar. Skaps vispris:

Sofie Livebrant


Hon skriver egen text och musik men har också på ett utsökt intimt sätt tonsatt klassiska poeter som Emily Dickinson och Karin Boye. Utan att bry sig om konventioner lyckas hon skapa guldkorn i den svenska visskatten. Skaps folkmusikpris:

Emma Ahlberg Ek
 

Hon är en lättfotat flyhänt musiker och kompositör som inte bara skriver och arrangerar svensk folkmusik med ett nytt och unikt anslag utan även skapat hyllade verk för scén. Skaps instrumentalpris:

Shida Shahabi
 

Hon är en hypermusikalisk kompositör som i eget namn skriver vacker instrumentalmusik i internationell toppklass och har även skapat fantastiskt spännande musik för installationer, kortfilm och dans. Skaps spelmusikpris:

Henrik Oja & Frida Johansson


Skap vill uppmärksamma Ojas och Johanssons synnerligen varma och intima musik för tv-spelssucceerna Unravel 1 och 2 – musik som gör de fiktiva världarna i spelet både mer magiska och samtidigt mer verklighetstrogna. Skaps indiepoppris:

Jonas Lundqvist
 

Han är en hörnsten på den svenska indiescenen och har på senare år släppt flera starka soloalbum. Vi vill prisa honom för hans osvikliga känsla för riktigt bra refränger och för nakna, mångfacetterade texter.Skaps aktivistpris:

Cleo Nathalie Missaoui 


Med en skarp utblick mot samtiden och omvärlden och genom att aldrig rygga för att använda sin röst för att skapa förändring har Cleo blivit en centralgestalt inom svensk hip hop med ett helt eget uttryck – ett fyrtorn som allt fler navigerar efter.Skaps hårdrockspris:

Graveyard
 

Med rötterna i traditionen har Graveyard genom åren renodlat sitt eget uttryck. Deras kompromisslöshet i musikskapandet och turnerande har gett dem en trogen världspublik. Skaps multibegåvningspris:

Henrik Palm


Han är en musikskapare som undviker klichéer och i stället söker nya vägar för både den hårda och den mer experimentella rocken samtidigt som han på olika sätt medverkar i de mest stilbildande alternativa rockbanden. Skaps punkpris:

Robert Hurula


På lika sätt del av ett arv som fullständigt nyskapande, Robert Hurula visar oss att det klassiska rockalbumet är allt annat än dött och framför det kväll efter kväll som sig bör: som vore det på liv och död.Skaps producentpris:

Jenny & Cecilia Vaz
 

Två producenter och låtskrivare som går alltid går sina egna vägar. Med influenser från hela världen lämnar de alltid ett spännande musikaliskt fotavtryck i alla sina produktioner. Skaps soulpris:

Snoh Aalegra


Hon är en av våra mest spännande nya musikexporter. Hon har i kraften av sitt själfulla konstnärsskap nått över Atlanten och till samarbeten med många av Soulens största stjärnor. Skaps drömpoppris:

Dolce (Anna Levander och Leopold Nilsson)


Dolce skapar musik med rötterna djupt i den svenska myllan utan att bry sig om genrer och influenser – musik som är lika tidlös som personlig. Skaps poppris:

Sibille Attar


Hon gör ostyrig och oberäknelig popmusik med psykedeliska drag men lyckas samtidigt alltid vara känslig och dramatisk och framför allt: hon gör det med melodier som fastnar.  Skaps gränsbrytarpris:

Mattias Björkas


Med underfundiga melodier och säregna texter har Björkas byggt en musikalisk bro över Östersjön. I Vasas Flora och Fauna har han gjort både den svenskfinska bakgrunden till en kraft och något självklart inom svensk pop. Skaps indiepris:

Anja Bigrell 


Hon är en sångerska och låtskrivare som funnits med oss i drygt tjugo år och hela tiden når hennes kreativitet och konstnärlighet nya höjder. Hennes musik har en unik energi och ett tilltal som berör oss innerligt, och fortsätter så att göra – år efter år.GRATTIS ALLA PRISTAGARE!