Evenemang / 190906

NPU 70 år och Georg Riedel hederspristagare!

Lisas och Georg Riedel

I samband med NPU:s årliga sammankomst i Stockholm passade föreningen på att fira 70 års-jubileum och delade dessutom ut årets hederspris, denna gång till legendaren Georg Riedel!

NPU bildades den 17 juni 1949 av Den Norske Revyforfatterforening, Dansk Revyforfatter- og Komponistforbund och Skap – då under namnet NRU – med devisen ”Öst-Väst-Norden bäst!” Senare anslöt sig även Finska och Isländska organisationer och den kompletta nordiska samarbetsorganisationen var ett faktum.

Varje tid har förstås haft sina utmaningar: televisionens intåg, andel nationell musik i radio, nordiska förlagskontrakt och inte minst digitaliseringen, men tillsammans är vi starka, en klyscha – men en sann sådan – inte minst i det europeiska samarbetet.

1968 antog NPU till exempel en resolution mot ”diskriminering av populärmusik till förmån för ”seriösare” musikarter. Denna diskriminering har den praktiska effekten att seriösare musikformer subventioneras av populärmusiken, ett förfaringssätt som strider dels mot skäliga rättvisekrav, dels mot de normer som i samtliga nordiska länder ligger till grund för modern kulturpolitik.” 

Dagens hedersprismottagare är minst sagt europé, föddes i Tjeckoslovakien men emigrerade till Sverige innan andra världskriget utbröt och hans verk är sen länge en självklar del av den allra mest älskade svenska låtskatten. ”Jazz på svenska”, som Georg spelade in med pianisten Jan Johansson 1964 är Sveriges genom tiderna mest sålda jazzskiva och hamnar ständigt på kritikers listor över ”bästa svenska album någonsin”. Hans musik till TV-serier och filmer kan med säkerhet kallas bland den mest älskade någonsin. (För vem känner inte till Idas sommarvisa, Bananskiva eller Alfons Åbergs signaturmelodi?). Han har genom åren tilldelats tonvis med stipendium, grammisar och hederspriser, inte minst för sitt ihärdiga arbete med musik för och med barn, och för Skap och NPU är det en stor ära att få tilldela NPU:s hederspris till denne fantastiska upphovsperson!


Efter middagen bjöds även på ett mycket uppskattat uppträdande av Lisas: Lisa Långbacka, violinist och Lisa Rydberg, accordeon, med rötterna i folkmusiken men starka influenser av både konstmusik, barock och tango. Läs mer om Lisas här.

Vi tackar våra nordiska partners för denna trevliga kväll och ser fram emot kommande 70 år av samarbete!