Stipendier och priser / 190715

Universalgeniet Sulo prisas under Guldklaven

soren_sulo_karlsson_foto_peter_larsson

Sören Sulo Karlsson, låtskrivare och musikalisk mångsysslare, mottog under söndagen Skaps dansbandspris. Sedan 2009 delar Skap ut pris till årets dansbandskompositör under Guldklavengalan, som äger rum under dansbandsveckan i Malung. I år går det till Sören Sulo Karlsson, frontman i The Diamond Dogs och flitigt involverad i samarbeten med allt från brittiska power-popband till svenska dansband och författare.

Grattis till Skaps dansbandspris! I skrivande stund är inte motiveringen offentliggjord – hur skulle du själv skriva motiveringen till att du får detta pris? (Se nedan för publicerad motivering, reds. anm.)
”Ja, jag antar att det är för mina insatser som låtskrivare och producent för Kikki Danielsson och Larz-Kristerz som jag får priset, så jag har väl en förmåga att skriva låtar som är unika för just den artist jag för tillfället jobbar med.
I Kikkis fall var det en tillbakagång till countryn som efter 4 album, varav 3 ingår i ”Painted lady”-trilogin, tog henne tillbaka till toppen. När SVT:s Per Sinding-Larsen citerade hennes texter i Aktuellt visste både jag och Kikki att albumet skulle få ett seriöst och värdigt mottagande. Kikki är ju trots allt med sina 3,5 miljoner sålda album en av Sveriges absolut största artister.
När det gäller Larz-Kristerz så blev det jackpot direkt när jag skrev ”Det måste gå att dansa till” som döpte det kommande albumet, gick in på svensktoppen och nu är den låt av deras repertoar som streamats mest, lite drygt 10 miljoner gånger. Jag byggde upp både en vänskap och ett samarbete med bandets sångare Peter Larsson och lärde mig vad dom ville ha för låtar och vad texterna skulle handla om.”
Du gör allt från punkrock och dansband till tonsättning av dikter och spelningar på äldreboende med Kikki Danielsson. Har du lite svårt att bestämma dig för vad du vill göra, eller är du helt enkelt ovanligt mångbegåvad?
”Ja, det är väl så att jag gärna provar olika genrer och beträder gärna musikaliska marker som för mig är okända. Anledningen är att jag tror att utmaningen gör att jag blir en bättre låtskrivare och sångare. Eftersom jag skriver låtar nästan varje dag så älskar jag att ha projekt att hänga upp dom på också. Att göra samma sak om och om igen är inget för mig och dessutom är det lätt att det hämmar utvecklingen.
Under året filmas en dokumentär om mig av Matz Eklund som blev guldbaggenominerad för filmen ”Vill du dansa” om Larz-Kristerz. Filmen skildrar min lite konstiga karriär i Sverige och England, och innehåller intervjuer med bland andra AIK:s Lennart Johansson, Kikki Danielsson, Ernst Brunner, Per Ragnar, Peter Larsson (sångare i Larz-Kristerz), Terry Chimes (Clash), Idde Schultz med flera.”
Du har ett svartgult AIK-hjärta och har skrivit böcker, fotbolls-biografier. Har skrivandet gett mersmak?
”AIK har via hockey, fotboll och bandy blivit en stor del av mitt liv och fungerar som en motpol till musiken. Ibland korsas dock vägarna. Jag har just skrivit klart AIK:s hedersordförandes, tillika före detta UEFA-presidenten, Lennart Johanssons biografi (”En Polare Bland Pampar & Pokaler”). Lennart, som gick bort den 4 juni efter en kort tids sjukdom, älskade musik. Eftersom vi blev kompisar under arbetet med boken så brukade vi pausa i intervjuandet och lyssna på Frank Sinatra.
Lennart, som även träffat Sinatra, kunde varenda text och sjöng gärna med. Döttrarna frågade därför om jag kunde tänka mig att sjunga Lennarts favorit Sinatra ”My Way” på begravningen. Självklart sa jag ja även om det var en av karriärens nervösaste ögonblick att sjunga ”My way” till orgelkomp inför Europas fotbollslegender, statsministern, förbundskaptener med flera. Efteråt var jag stolt över att jag vågade, men som sagt – jag gillar ju utmaningar.
Jag är övertygad om att jag kommer att skriva fler böcker och kanske inte bara biografier.”
Dansbandspriset delas ut i samarbete med Guldklaven under Dansbandsveckan i Malung.
Skaps motivering till årets pristagare lyder:

Årets pristagare är en sprudlande kreativ musiker, producent och låtskrivare.
Med ett anslag av country och hederlig rock n’ roll gör han låtar som låter som de alltid har funnits, utan att göra avkall på sin personlighet och stil.
Hans samarbeten med Kikki Danielsson och Larz Kristerz har fått folk över hela landet att sväva över dansgolven.

Fakta: Dansbandsveckan och Guldklaven
Bakom Svenska Dansbandsveckan i Malung står idrottsföreningen Malungs IF som arrangerat söndagsdans sedan mitten av 1960-talet. Danserna blev så populära att de 1986 skapade Svenska Dansbandsveckan tillsammans med Folkets Park Orrskogen. Sedan år 2000 delas Guldklaven ut i åtta kategorier där vinnarna koras under Dansbandsveckans första dag.
Läs mer>> 

Foto: Peter Larsson