Medlem / 190411

”Det finns många kvinnor inom metal”

mio

Välkommen som Skapmedlem Mio Jäger, musikskapare och gitarrist i death metal-bandet Frantic Amber!

Hur mycket av Frantic Ambers material skriver du? 
    – För vårt första album, Burning Insight, skrev jag det mesta av musiken och förslag på vocal patterns. En del riff som kom från de andra i gruppen bakade jag in i låtarna och arrade/producerade sedan till den slutliga produkten. De andra var med och tyckte till, och sångerskan skrev text. Till vårt nya album har både jag och de andra bandmedlemmarna skrivit, och även Anders Wollbeck var med på ett hörn och skrev intron, spelade in ljudeffekter och keyboards. 

Vilken av dina låtar är du mest nöjd med?
    – Kanske Ghost från Burning Insight. Istället för att basen och båda gitarrerna spelar samma sak på alla riff har jag arrat så att varje instrument lyfts fram och spelar olika melodier och stämmor. Särskilt märks det på instrumentaldelen. Den har ett melodiöst, pampigt intro och outro med en stark ”hook”, den innehåller taktartsbyten utan att det känns konstigt och är mest progressiv i stilen av låtarna hittills. Ghost tror jag även har fått mest lyssningar på YouTube.

Jobbar du någonting med musikskapare inom andra genrer?
    – Inte för tillfället, men när jag bodde i LA samarbetade jag en hel del med en amerikansk låtskrivare/producent, Joey Carbone, som skriver mycket för J-pop artister.

Vad kan du berätta om ert kommande album?
    – Det kommer ut senare i år. Det heter Bellatrix och är en tema-album, som lyfter fram kvinnliga krigare från olika delar av världen och olika tidsepoker.

Är det en trött fråga att ställa om det är ensamt och tufft att ta sig fram som kvinnlig musikskapare och artist inom metal?
    – Vi får frågan varje gång vi intervjuas, så det kan bli tjatigt. Tycker inte att det är ensamt eller tufft. Vi har varandra i bandet och det finns många kvinnor inom metal. Kanske inte så många i Sverige, eller så lyfts de inte fram tillräckligt. Jag håller med att på festivalerna brukar det inte krylla av kvinnliga metalmusiker, fast nu försöker i alla fall en del svenska festivaler att rekrytera metalband med kvinnor. 

Däremot har vi haft problem nu när vi söker någon som ska göra art work till vårt nya album.  De flesta konstnärer som gör metalmusikomslag har inte många kvinnor med som motiv. Vi har letat och tittat på deras tidigare omslag. Har de några kvinnor är de flesta nakna, eller minimalt klädda.
Vi skrev till en konstnär att vi ville ha en bild med tuffa kvinnliga krigare med attityd i blicken, i full rustning och mörka bakgrundsnyanser. Vi fick tillbaka en bild med tre halvnakna Barbie-tjejer som ler och ser förvånade ut…

Mio Jägers 3 scenminnen
• När sångerskan snubblade och ramlade på Sweden Rock Festival framför en jättepublik, men eftersom hon är en före detta balettdansös, vig och elastisk, landade hon på fötterna på något sätt. Alla trodde det var en jättecool volt hon gjorde …
• När basisten fick gitarristens hår intrasslat i basen. Vi andra fortsatte spela utan bas. Till sist fick hon loss håret precis när bassolot skulle börja.
• Gitarristen satte upp foten på en monitor som vek sig och hon ramlade ut i publiken. Alla trodde att hon kastade sig ut med flit och tyckte det var grymt. Lyckligtvis var scenen inte så hög…