Medlem / 190327

Välkommen till Skaps styrelse, Amber Watts!

amber-watts-foto-olof-ringmar_s

Grattis Amber Watts, ny styrelsemedlem – eller grattis Skap, rättare sagt! Vad kommer du tillföra i styrelsearbetet? 
   – Tack så mycket! Jag ser fram emot att dela med mig av min kunskap kring hur musikbranschen ser ut idag för en ung kreatör. Jag är lika passionerad för upphovsrätt som för jämställdhetsarbete och är verkligen nyfiken på att lära mig mer och bidra till branschens långsamma och välbehövliga modernisering. 

När och hur började du jobba med musik?
   – Varning för ytterst ounikt svar, haha: jag har sjungit så länge som jag kan minnas. Det kanske beror på att jag kommer från en släkt av musiker och uppfinnare. Jag spelade fiol på lågstadiet och skrev låtar till skolavslutningen i mellanstadiet.  Jag började jobba ordentligt med musik på gymnasiet (Rytmus) där jag läste musikproduktion. Mitt första riktiga betaljobb var en vinjett till SVT och fotbolls-EM som jag fick tack vare min dåvarande lärare Pehr Bodell, men fokus har alltid varit på att skriva och producera till mina egna och andras artistprojekt. Ett mål är dock att få jobba heltid med film- och spelmusik.

På Upfront Producer Network listas du som Sound Engineer, Sound Designer, Songwriter, DJ, artist och producent. Vilka roller identifierar du dig främst med?
   – Det är en svår fråga, något som många unga nu förtiden måste tampas med: multipla arbetsroller. Gig-ekonomin är ett faktum så det är verkligen svårt att koka ner allting en gör till en specifik titel. Jag skulle kalla mig för kreatör och DJ kanske?

Vad händer i ditt (yrkes)liv 2019?
   – Framförallt vill jag sätta mig in i Skaps arbete mer. De som känner mig vet att jag brinner för IP, cred och yttrandefrihet, så jag känner mig otroligt hedrad och pepp att få sitta i Skaps styrelse och jobba med detta! Jag jobbar som ledare på Vem Kan Bli Producent fram till maj och så sköter jag kommunikationen på Kulturföreningen Podium. Utöver mina ”vuxenjobb” håller jag på med flera nya musikrelaterade projekt, skriver och proddar lite med andra artister och är mitt uppe i att bygga upp min allra första egna studio. 

Bonusfakta Amber Watts
– Känd under artistnamnet AmberValent
– Släkt med diktaren Richard Dybeck som skrev texten till Sveriges nationalsång

Text: Hannah Kirsebom
Foto: Olof Ringmar