Påverkansarbete / 190322

Skap och fyra andra tunga organisationer i Dagens Arena: ”Ställ krav på nätjättarna!”

dagensarena

”Det finns en bred politisk enighet om att värna upphovsrätten, det fria ordet och den seriösa journalistiken. Det är något som i princip alla svenska politiker ställer sig bakom. Därför är det med stor förvåning och förundran vi ser hur flertalet av de svenska ledamöterna i Europaparlamentet den senaste tiden valt att motarbeta exakt detta.” 

Skaps Alfons Karabuda gick i dag fredag ut i Dagens Arena med en debattext, framtagen och gemensamt signerad med Eva Gedin, Ordförande Svenska Förläggareföreningen, Ulrika Hyllert, Ordförande Journalistförbundet, Helle Klein, Publisher Dagens Arbete och Ordförande Sveriges Tidskrifter och Grethe Rottböll, Ordförande Sveriges Författarförbund. Syftet med denna är förstås att påverka de tveksamma EU-parlamentarikerna inför nästa veckas viktiga omröstning i EU-parlamentet, då upphovsrättdirektivet antingen kan röstas igenom och förändra framtiden för många verksamma upphovspersoner – eller förkastas. Om det senare händer kommer vi alla förstås fortsätta slåss för stärkta rättigheter för våra respektive medlemmar, men då solidifieras så kallade Big Techs dominans i det moderna IT-samhället. 

”På ena sidan står en enad bransch som under lång tid efterfrågat modernisering, på andra sidan politiker som rapar upp nätjättarnas argument ord för ord.”