Påverkansarbete / 190222

Alfons Karabuda omvald till ordförande för ESCA

ECSA General Assembly 2019

I onsdags omvaldes Skaps ordförande Alfons Karabuda till ECSA:s (European Composer and Songwriter Alliance) ordförande på en mandatperiod om tre år av en enhällig stämma.

Som en av de senaste årens mest inflytelserika intresseorganisationer för kulturskapare i Europa har ECSA utmärkt sig som den drivande kraften i EU:s upphovsrättsreform, samarbetat med amerikanska kollegor med goda resultat och bildat The Authors Group, där Europas journalister, författare, regissörer, dramatiker och musikskapare ingår – ett samarbete som påverkat det kommande direktivet och som kommer att vara aktiv även framöver.


ECSA:s General Assembly, onsdag 20 februari 2019, foto: Francois de Ribaucourt

”ECSA:s medlemmar är upphovspersonernas nationella intresseorganisationer i hela Europa och omfattar alla musikaliska genrer”, säger Alfons. ”Med sina 49 medlemsorganisationer i 25 länder ger det den legitimitet och den enade styrka som behövs för att göra reell skillnad. Därför är det med extra stor ödmjukhet och tacksamhet jag tar emot den uppskattning den enade medlemskåren visar mig genom att ge mig förtroendet att leda denna fantastiska organisation i ytterligare tre år. Jag kommer förstås göra mitt yttersta för att förvalta förtroendet väl.”

APCOE committee meeting
APCOE Commitee möte, foto: Skap

Nästa årsmöte hålls i Stockholm i början av oktober 2019, något som alla hos Skap, som därmed blir samordnare, är väldigt nöjda med.
”Det känns naturligtvis extra roligt att få välkomna Europas samlade musikkreatörer till Stockholm nu när Alfons fått fortsatt förtroende att leda ECSA”, säger Skaps administrative chef Henric Hertzman.

ECCO konsert på Espace Senghor
ECCO konsert på Espace Senghor, foto: Skap

Alfons, Skap och ECSA har alla nu en hektisk period framför sig: 
”Nu väntar härnäst att se till att upphovsrättreformen går i hamn, förstås”, förklarar Alfons. ”Och om ett par veckor arrangerar vi rundabordssamtal med nyckelpersoner från film- och spelindustrin i Los Angeles. Målet är som vanligt att förenkla för upphovspersoner, men även för beställare. Musik har ett värde som vi inte kompromissar med, men vi måste hela tiden förenkla för de som vill använda den. Egentligen existerar då ingen konkurrens utanför den kollektiva förvaltningens fantastiska musikrepertoar. Så det blir ingen rast, ingen ro. Precis som det skall vara.”

Tillkännagivandet av Alfons Karabudas omval
Tillkännagivandet av Alfons Karabudas omval, foto: Skap

Röster om Alfons omval – styrelsemedlemmen och Spanska Musimagens ordförande Luis Ivars:
”Jag tycker Alfons är en briljant representant och röst för Europas kompositörer. Han använder också ECSA:s konstruktiva själ för att hitta solida lösningar på våra medlemmars gemensamma problem på ett väldigt harmoniskt och sansat vis. Han har ett kall för att utveckla detta arbete och kunskapen att koordinera handlingar som förstärker oss alla på ett internationellt plan. Som en av FFACE:s grundare, som dessutom har varit med ECSA sen starten, känner jag mig mycket stolt över att Alfons representerar denna kreatörernas allians.”

ECSA Future Lab siar framtiden
ECSA Future Lab siar framtiden, foto: Skap

Röster om Alfons omval – Norska NOPA:s ordförande Ingrid Kindem:
”Alfons Karabuda har under många år varit en nyckelperson i uppbyggandet av ECSA som en viktig organisation för europeiska kompositörer, låtskrivare och textförfattare. Vi är inne i en särskilt viktig fas för att få upphovsrättsdirektivet på plats, i vilket det är väldigt bra att Alfons Karabuda fortsätter som föreningens ordförande. Han har ett stort nätverk och har tät dialog med politiker för att säkra bästa möjliga direktiv för konstnärerna. Det var ingen som utmanade Alfons om ordförandeposten, han har så betydande stöd bland sina kollegor i Norden och resten av Europa.”