Stipendier och priser / 190214

Nyskaparstipendiet 2018: Mira Aasma

Mira Aasma
För sitt drömpoppiga musikskapande belönas nu Mira Aasma med Nyskaparstipendiet.
 
Vad har du på gång?
   – Just nu skriver jag massor och testar nya sätt att arrangera och prodda för att komma fram till vilken skepnad de nya låtarna ska få. Har precis börjat hyra in mig i Oda Studios, som är ett separatistiskt studiokollektiv i Stockholm. De känns som en viktig pusselbit i musikbranschens utveckling just nu, så det är mäktigt att få vara en del av det. Sedan släppte min och Anna Törnqvists duo Italo Bitches vår första singel helt nyligen. Det är verkligen världens roligaste projekt, vi fick möjlighet att spela live nu hela 2018 fastän vi knappt ens hade släppt något utan har jobbat på ett album under hösten.  Är just nu i Berlin där vi precis gjort vårt singelrelease-gig! 
 
 
Foto: Rebecka Kann
 
Vem inspireras du av i ditt musikskapande?
  – Av folk i min omgivning, både de som gör musik och de som inte gör det. Har så mycket kreativa och kloka personer omkring mig, och det är lätt det viktigaste och mest inspirerande för mig just nu. Textmässigt har jag på sistone inspirerats mycket mer av självupplevda konkreta händelser och scener än jag gjort förut; de nya låtarna är som scener ur en dagbok.
 
Hur kommer du använda stipendiet?
  – Det kommer verkligen underlätta mitt nästa släpp! Har inte bestämt helt vilken form det kommer ta, eller exakt hur många låtar det blir, men oavsett hur en vill jobba behövs alltid pengar till en bra mix, master och allt runtom. Är så taggad på att släppa nu musik och tror 2019 kommer bli ett spännande år. Tusen tack Skap!!
 
 
Korta fakta Mira Aasma
 
Bor: Stockholm
Yrke/studerar: Jobbar deltid på ABF
Senaste jag lyssnade på: Sneaks som jag träffade på RBMA i höstas, hon har precis släppt album och är ute och turnerar. Så grym!!
Drömmer om att samarbeta med: Det varierar typ hela tiden, men på senaste tiden har jag funderat mycket på arrangering och hur större kompositörer jobbar inför filmer eller dramatisk USA-pop. Skulle vara så fett att få hänga på en vecka hos någon sån megamega-person ett tag och se ”hur de gör”. Eller kanske bättre att låta det förbli ett mysterium? Sen är Italo Bitches faktiskt redan ett drömsamarbete, jag och Anna kompletterar varandra perfekt och det är så enkelt och kul att prodda med henne.