Stipendier och priser / 190206

Nyskaparstipendiet 2018: Veronika Krøll Voetmann

Veronika Voetmann

Veronika Krøll Voetmann, mångsidig musikskapare som just nu studerar en kandidat i music performance och komposition vid Musikhögskolan i Malmö, tilldelas Nyskaparstipendiet.

Du började som klassisk cellist och har genom åren varit inne på många olika genrer, som rock, metal, folkmusik… vad beror den här mångsidigheten på?
     – Det ger mig energi och inspiration att jobba med många olika sorters musik; jag hinner aldrig riktigt tröttna på en genre. Sedan är jag väldig nyfiken och försöker alltid att flytta mig ur min comfort zone. Det är då jag utvecklas mest, genom att aldrig köra på autopilot. Det är omöjligt att välja en genre som är mest ”jag”, men jag har jobbat mest i djupet med nordisk folkmusik och västerländsk konstmusik. Just nu pluggar jag individuell studiegång på MHM, vilket känns som en helt perfekt inriktning för mig. Här får jag möjligheten att öva komposition, klassisk celloundervisning, folkensemble och improvisations-workshops. Jag blir förmodligen aldrig expert inom ett område, men det offrar jag gärna för mångsidigheten.  

Foto: Matilda Svedberg

Vad har du på gång för tillfället?
     – Just nu har jag precis lämnat in partitur till en stråkkvartett. Den uruppförs av Stahlhammerkvartetten på Palladium i Malmö den 10:e februari, och jag är jättespänd på att höra det. Det är första gången jag skrivit ett stycke som jag inte själv ska spela, och jag ser fram emot bara att sitta i salen och lyssna.Sedan har jag lite grejer på gång med min folkkvartett Stringflip och ett skivsläpp med metalbandet Ættir. Så det är väldigt mycket och blandat som alltid.

Hur kommer du använda stipendiet?
     – Jag hoppas på att spela in min första soloskiva under 2019, så stipendiet ska användas till att täcka kostnaderna.  

Korta fakta Veronika Krøll Voetmann
Bor: Köpenhamn
Studerar: Bachelor i Music Performance, individuell studiegång, Musikhögskolan i Malmö
Senaste jag lyssnade på: Kristina Winiarskis diplomkonsert 
Drömmer om att samarbeta med: Sångerskan Lena Willemark. Jag såg en konsert med henne, då hon var på turné med sitt album Blåferdi, och älskar hur hon skapar en konsert som känns som ett enda långt verk. Och Kronos Quartet också! Jag uppskattar verkligen deras öppenhet och mångsidighet inom olika genrer.