Medlem / 181129

Musikbranschen i siffror

skarmavbild_2018-11-29_kl

Idag presenterade intresseorganisationen Musiksverige sin årliga branschstatistik ”Musikbranschen i siffror”.

2017 ökade de svenska musikintäkterna från Sverige och utlandet med sju procent till 10,7 miljarder kronor, varav 55 procent kommer från konserter, 25 procent från upphovsrättsliga intäkter och 20 procent från inspelad musik. Skaps ordförande Alfons Karabuda kommenterar statistiken:

– Det är glädjande att musikbranschen ökar mer än snittet, men ännu en gång står vi med siffror som de flesta av våra medlemmar inte känner igen sig i. De ser inte ökningen i sina plånböcker och undrar vart pengarna går? En förklaring är fler mellanhänder och plattformar som inte delar med sig. Det är därför Skap fokuserar på en ny EU-lag och regelverk som inte är beroende av våra motparters välvilja gentemot oss. Detta för att skapa rättvisa och balans, men också för att den bredd som behövs för att bidra till ett framtida svenskt musikunder annars utarmas och vi snart står och visar röda siffror vid framtida statistikrapport. Så njut av det faktum att fler och fler lyssnar på musik, men granska siffrorna med kritiska ögon. Det gör Skap.

Läs rapporten här>>

Foto: Gustav Wiking/Skarp