Upphovsrätt / 181122

Rättighetshavare ryter till mot Youtube-höjdarnas utspel 

flaggor_foto_joshua_fuller_

I en debattartikel i Music Business Worldwide tidigare i veckan hävdade Youtubes musikansvarige, Lyor Cohen, att ”upphovsrättsdirektivets paragraf 13 kan innebära mindre pengar till musikskapare och artister”. Cohen plockade upp tråden från Youtubes vd Susan Wojcicki, som i ett blogginlägg hävdar att företaget betalar betydligt mer i royalties till musikindustrin än de belopp som anges av IFPI med flera organisationer på upphovssidan. 


Foto: Joshua Fuller

Wojcicki och Cohen fick ett snabbt och gemensamt svar från flera stora europeiska organisationer, däribland ECSA:
    – Youtubes kampanj mot upphovsrättsdirektivet och paragraf 13 visar en total brist på respekt för EU:s demokratiska process för lagstiftande. Youtube varnar för ”oavsiktliga konsekvenser” av direktivet och hotar med att blockera innehåll, istället för att visa sig villiga att ta hänsyn till lagar och vad som kan ses som rimlig ersättning till upphovspersonerna. Sanningen är att direktivet innebär rättvisa. Det skapar en jämn spelplan där alla aktörer och plattformar spelar efter samma regler, och där upphovspersoner får rättvis, skälig ersättning för det innehåll de skapar. Det ligger i allas vårt intresse att främja kreativiteten på nätet, inte begränsa den. 
    Youtubes braskande kampanj av faktabefriad skrämselpropaganda måste ses för vad den är: ett försök att få EU:s demokratiska lagstiftningsprocess ur balans, skriver organisationerna i sitt gemensamma svar.

Alfons Karabuda, ordförande för Skap och ECSA, kommenterar:
    – Det är av yttersta vikt att vi upphovspersoner fortsätter att tillsammans syna, och besvara, nätjättarnas alltmer desperata utspel. Google, Facebook med flera vädrar utgifter – utgifter som de tidigare lyckats undvika på grund av ett undantag i upphovsrättslagen. Det som händer nu är att skaparna av det innehåll som de stora plattformarna lever på börjar kräva rättmätig ersättning, och det får nätjättarna att darra.