Medlem / 181109

Mathias Strömberg ny medarbetare på Skap

mathias_2018

Skap har glädjen att välkomna Mathias Strömberg som ny medarbetare. Mathias börjar som kommunikationschef på Skap 1 november på deltid för att vid årsskiftet accelerera upp till heltid.

Vilka erfarenheter tar du med dig från tidigare jobb till Skap? 
Jag är utbildad grafisk designer men har alltid haft svårt att begränsa mig till ”enbart” formgivning, så musik, film, konst och skrivande har alltid letat sig in i min vardag oavsett om det stått i min jobbeskrivning eller inte. Jag har under mina 22 år på byråer, tidningsredaktioner och i egna verksamheter jobbat med väldigt många delar av det som bygger långsiktigt förtroende – från skapande och lansering av plattformar och koncept till praktiskt redaktionellt arbete och dagligt hantverk. Allt detta tror jag kommer att komma till användning på Skap, vars kommunikationschef behöver vara väldigt bred i sin tjänsteutövning.

Vad har du för förväntningar på ditt nya jobb? 
Fantastiska lösningar och idéer får bara verklig effekt med aktiv styrning, därför tycker jag att det ska bli så roligt att jobba med löpande förändringsarbete i stället för att starta en stor förändring som andra sedan ska förvalta. Som en organisation med nästan ett sekels arv behöver Skap stå rakryggade genom de stora samhällsförändringar och upp mot aktörer och politiker som vill förändra synen på kulturutövare – men samtidigt vara drivande i att upphovsrätten håller takt med den revolution digitaliseringen har inneburit.

Vilka är de mest spännande utmaningarna för musikskapare de närmaste åren enligt dig? 
Att inse att de har en otroligt viktig plats även om modellerna för deras intäkter förändras – det finns en viktig värld av fritt skapande bortom globala skivbolag och digitala jättars kvartalsrapporter! En alltmer opinionsstark bredare allmänhet behöver förstå varför just originalmusik med hög verkshöjd är värdefullt bortom det omedelbart kvantifierbara, att det kulturutövare skapar inte bara är viktigt utan helt avgörande som den moderna demokratins spegel, kommentator och kritiker. Jag vill leva i ett samhälle som värderar sina konstnärer högt och det tror jag faktiskt de flesta vill – därför är de samtal och frågor som Skap driver för sina medlemmar så viktiga!

Vilket är ditt personliga förhållande till musik?
Jag har haft en allvarlig kärleksaffär till musik sen 1981 egentligen (då min kusin gav mig Kraftwerks Computer World i födelsedagspresent) och har sen dess gått igenom fler faser än jag kan räkna på bägge händer, men älskar framför allt musik som är uppriktigt känslomässig och utmanar konventioner inom sin genre. Jag har dessutom själv gett ut både kassetter (!) och skivor, haft amerikanska förlags- och skivkontrakt och avtal med reklam- och tv-agenter – under övergången från fysiska produkter till digitala plattformar – så upphovsrätt ligger mig varmt om hjärtat.

FYRA SNABBA till Mathias Strömberg

Läser:  Jag har precis börjat läsa Cosey Fanni Tuttis självbiografi ”Sex Art Music”.
Lyssnar på: Spooky Black, Jimothy Lacoste, Franska Trion och The Internet.
Ser på: Bob’s Burger, Bodyguard och för mycket dokumentärer.
Musik jag minns: Som sjuttonåring blev jag helt golvad när jag hörde Stone Roses för första gången och har fortfarande inte riktigt hämtat mig utan håller deras debut som överlägset bästa album genom tiderna. Jag är knappast unik med den åsikten men det nästan det som är poängen – jag hittade min stam.

Foto: privat