Upphovsrätt / 181109

CISAC:s årliga statistik om globalt inkasserade medel från musikområdet

skarmavbild_2018-11-09_kl

Igår kom den årliga statistiken från CISAC (paraplyorganisation för världens ”STIM”-sällskap), gällande inkasserade medel från musikområdet. Den visar att de inkasserade medlen gått upp med 6% till 8,3 miljarder euro. Det är femte året i rad vi ser en ökning.

Det är första året som vi ser att pengarna från det digitala nu kommit över 1 miljard euro-sträcket. Intressant i detta hänseende är att Sverige ligger i topp som digital marknad tätt följt av Mexico och Korea (35.1%, 34.9% och 33.4%).
 
– Det är naturligtvis glädjande att inkasseringen från musikområdet ökar även denna gång. Också det faktum att den digitala marknadens ökning inte verkar kanibalisera på den analoga marknaden utan istället vara ett sant komplement. Dessvärre är dock fördelningen av medlen fortfarande sned och inte förrän upphovspersonerna ser ökningarna i sina plånböcker kan och skall vi vara nöjda, säger Skaps ordförande Alfons Karabuda.
 
Påverkan av lagstiftning
Privatkopieringsersättningen har lyckats hålla uppe inkasseringen av medel från musikområdet inte minst i utvecklingsländer där man annars har svårt att hävda sin rätt till upphovsrättsgrundande ersättning.
 
Tyvärr ser vi att abbonemangstjänster som Spotify och Apple Music håller ned sina ersättningsnivåer på grund av den fördel YouTube och liknande har av att gömma sig bakom Safe Harbour-undantaget i upphovsrättslagen. Något vi ju nu hoppas kommer att ändras i och med den nya EU-lagstiftningen som Skap aktivt verkar för att få igenom.
 
Här kan du läsa mer>>

Ladda ner statistiken i pdf nedan.