Upphovsrätt / 181012

Skap protesterar mot marknadsdominans genom ”Sony/EMI-dealen”

skarmavbild_2018-10-12_kl

Internationella Music Week uppmärksammar att Skap, genom ECSA (Europa musikskapare), skickat in synpunkter till EU-kommissionen för att blockera Sonys affärsuppgörelse med Mubadala Investment Company. Affären innebär att Sony förvärvar en kontrollerande andel aktier i EMI Music Publishing, vilket skulle öka Sonys kontroll över majoriteten av all musikpublicering och hämma en sund konkurrens på musikmarknaden. 


Foto: ECSA

Skaps ordförande Alfons Karabuda förklarar varför Skap och flera internationella musikorganisationer protesterar mot den tänkta affären.

– Skap verkar för mångfald i vårt eget kollektiv, men naturligtvis också i den övriga musikaliska näringskedjan. Förlag och skivbolag är inga undantag. En marknadsdominering av en aktör ger inga fördelar annat än för den marknadsdominerande aktören. Därför säger vi ifrån. Det gäller en musikframtid som fortsatt skall få påverkas från fler än ett håll, säger Alfons Karabuda.

Läs artikeln i Music Week här>>

Läs ECSA:s yttrande här>>