Stipendier och priser / 181011

Skaps hip hop-pris till Fricky

Fricky Foto: Adrian Pehrson

Ditt eget, personliga sound – hur vill du beskriva det?

– Det är svårt. Men jag tror att varje människa bygger upp en stil genom livet och sedan handlar det om hur man vill uttrycka den. Jag har egentligen bara försökt vara mig själv i skapandet och ta med stilar och sounds som jag diggar och inspireras av. 

Foto: Adrian Pehrson

Skaps motivering: Erik Fricky Friman har stakat ut en helt egen fil på hiphopens breda motorväg. En modig och personlig ordkonstnär och beatmakare vars melodier böljar mjukt men svänger hårt.

Hur har du arbetat fram ditt sound?

– Även om det är ett arbete, så har jag aldrig sett det så. Jag började med att freestyla och skriva rap-verser och prodda beats när jag var 18 och har sedan dess inte tyckt att något varit roligare. På samma sätt som att om man gillar att åka snowboard så blir man ju till slut sjukt bra på det också. Har inte tänkt att det skulle bli ett arbete men sedan har jag förstått att det kunde bli det. Har i alla fall suttit extremt mycket i hemmastudion och till slut så formades musiken till vad den är idag.

Hur känns det att prisas för din musik?

– Jag känner mig väldigt ärad! Om man tittar på hela svenska hiphop-scenen så känns det helt absurt att jag har blivit utvald att få ta emot det här priset. 

Nu har du fått hiphop-priset, men är du mest hiphop eller r&b eller någon annan genre?

– Jag ÄR hiphop. Men också R&B och disco och country och rock och folk och lounge. Pop är jag väl också nu för tiden.