Stipendier och priser / 181011

Skaps folkmusikpris till Lena Jonsson

Lena Jonsson Foto Erik Legret

Grattis! Hur känns det?

– Jag blev så glad! Visste inte ens att det fanns ett folkmusikpris! 

Foto: Erik Legret

Skaps motivering: Riksspelman och egensinnig låtskrivare inom folkmusiken. Med respekt för traditionerna skapar hon musik som inte bara är folkmusik utan även är folkets musik.

Vad är den stora skillnaden mellan att arbeta i din genre och i andra?

– Det jag gillar med att turnera i folkmusiksammanhang är att man får en nära kontakt med sin publik, och ofta är man i direkt kontakt med arrangörer på spelställen, så man får träffa många fina och intressanta människor, som är väldigt generösa och gästvänliga. Det är också ganska varierande spelställen, ena dagen spelar man i en Stavkyrka i Jämtland och nästa dag på en stor festival. En grej som är skiljer sig ganska mycket från de flesta genrer är att man man ofta förväntas spela till dans efter att man spelat konsert på en typiskt folkmusikställe i Sverige. Så som folkmusikband förväntas man ha minst en timmes dansrepertoar, men jag älskar att spela till dans, det kräver något helt annat av en som musiker. Min pappa och mamma spelade mycket till dans när jag var liten, så jag växte verkligen upp med den kulturen, den ligger mig extra varmt om hjärtat. Ibland kan det vara lite trögt när man ska spela 2 timmar till dans mellan 22-00 och det är tre par som dansar, men det är ändå fint på nåt sätt, man kan verkligen få grym feeling ändå!  Jag älskar jamkulturen också, när man spelar på en festival var som helst i världen, så händer det ofta att de olika artisterna från olika delar av världen börjar jamma med varandra backstage. En stor del av min repertoar har jag lärt mig på jam och av kompisar. Det gör att musiken och låtarna känns väldigt levande. 

Du släppte nyligen ditt första soloalbum. Känner du att det är känsligare med kritik och vad folk tycker om det, eftersom det är helt ditt eget?

– Ja, lite kanske. Jag hade drömt så länge om att göra en egen skiva med egna låtar, minst i 10 år. När jag, Erik och Krydda började jobba med låtarna så kändes det direkt som att allt klaffade och att trion och låtarna var en grym match! Så när skivan släpptes kände jag mig lugn, glad och stolt och lättad, men såklart lite nervös för den här skivan betyder så mycket för mig. Man vill ju ändå att folk ska digga ens musik liksom. Nu är jag verkligen otroligt glad för alla fina ord den har fått, och jag får nog erkänna att det är lite extra kul för att det är mina egna kompositioner.  Tanken när vi spelade in var inte att vi skulle forma en trio, men vi hade så kul när vi spelade ihop så det var oundvikligt.