Stipendier och priser / 181009

Skaps Textpris till Sanna Rahimic

Sanna Rahimic

Skaps motivering: Hon har redan bemästrat konsten att kombinera det vardagliga språket och de vardagliga tankarna med hur vi ser på vår omgivning och oss själva. Med sina texter klär hon av livets hemligheter och dess starkaste känslor.

Foto: Privat

Grattis! Hur känns det?

– TACK! Det känns fortfarande som en dröm, har inte riktigt förstått att det har hänt och att JAG har blivit utvald. Jag kan nog inte vara mer tacksam och ärad över att få ta emot detta. Varje gång jag möter motgångar och känner att jag vill ge upp allt så får jag tecken på att jag inte får sluta och detta pris har verkligen varit ett tecken på att det jag gjort hittills har uppskattas av någon och det är något jag verkligen kommer ta med mig. 

Ditt eget, personliga språk sticker ut så pass att du nu får pris för det – hur vill du beskriva det språket?

– Jag har inte tidigare tänkt på att jag har något speciellt språk, jag är bara så glad att andra kan uppskatta det sätt jag valt att skriva på. Ibland är det svårt att sätta ord på känslor och tankar, men om man bara säger saker precis som de är så bildar man kanske sitt egna språk? Jag tror att man ofta överanalyserar när man skriver, och tänker ”kan jag verkligen säga så?”. Jag är verkligen en mästare på att överanalysera när det kommer till andra saker i livet, men när det kommer till just mina texter så är jag väldigt mån om att skriva saker precis som de är och hur jag känner inför dem. 

Hur har du arbetat fram ditt uttryck?

– Jag har alltid varit fascinerad av människor som har avancerade skrivtekniker och tycker det är beundransvärt hur de kan berätta en historia samtidigt som de har bra teknik, men ändå bibehåller ett bra flow och får det att låta bra. Jag har aldrig riktigt haft tålamod för den tekniska biten, för då har jag ofta tappat känslan – och jag älskar känslan. När jag får känsla för något och skriver ner det precis som jag vill säga, då bryr jag mig inte om ifall det blir enkla rim, för vissa saker är bara så enkla. 

När du skriver – rinner texterna lätt ur dig eller jobbar du länge med ord och formuleringar?

– Det är väldigt olika! Ibland flyter mitt skrivande på som rinnande vatten och ibland behöver jag öppna flera flikar på internet för att ta reda på vad vissa ord/metaforer  egentligen betyder. Jag har ett trick som jag brukar använda mig av ibland när jag skriver, och det är att när jag väl hittat ett ord som rimmar på föregående ord så vet jag inte alltid vad det betyder. Då börjar researchen och då kan jag antingen besluta mig för att använda det ordet, eller hitta på ett nytt! Eller när man fastnar i en låt och inte kan komma vidare med antingen vers 2 eller refrängen … Då kan det bli riktigt jobbigt. Finns två val där: antingen så kämpar man på med 50 försök till eller så skrotar man låten. Det är verkligen en hjärtskärande process.