Medlem / 181001

”Stay humble med en släng av hybris!”

Foto: Freja Lindberg

Från tvärflöjt och schlager till frispråkig, stökig, feministisk hiphop. Trion Yung Titties skapar musik i ett gemensamt, kreativt kaos där alla bidrar till att göra verklighet av varandras idéer.  Freja Lindberg

Foto: Freja Lindberg

Vilka är ni?

– När vi säger ”Yung” säger ni ”Titties”! Vi är Yung Titties, en hiphop-trio som rappar på svenska och engelska. 

Hur hittade ni varandra och började göra musik ihop?

– Vi började i samma klass för typ 2 år sedan och klickade väldigt fort. Sedan bondade vi ordentligt under en sen efterfest. Och dagen efter, bakis som satan, skrev vi Tsunami som blev vår debutsingel. 

Så hur går skapandeprocessen till; vem skriver texter, vem producerar?

– Det brukar börja med att en av oss kommer med en idé, sedan gör vi den till verklighet tillsammans. En av oss är huvudproducent och vi andra ”baksätes-producerar”. Alltså sitter bakom och skriker ut våra idéer, haha. Sedan skriver vi alla texter ihop, även om det blir en personlig touch på allas respektive delar. 

Namnet Yung Titties – var kommer det ifrån?

– Det började som ett skämt från ett ex som använde det som smeknamn på en av oss. Och vi andra tyckte det lät svinnajs och övertalade henne att använda det som vårt namn. Sen är det ju lite kul att driva med ”cloud rapper”-grejen. 

Vilken musikbakgrund har ni?

– Den är väldigt bred och olika. Alla tre har gått i musikklasser och hållit på med musik sedan vi var små. Men en av oss började med tvärflöjt och körsång. En annan har spelat bas och varit med i ett rockband. Och den tredje sjöng i kör och var som barn med i ett schlagercoverband, haha. Idag är vi alla tre, förutom att vara med i världens bästa band Yung Titties, aktiva låtskrivare och producenter till andra artister. 

Musikbranschen idag – vilka strukturer ser ni? Vad funkar, vad är skit?

– Tyvärr så är mycket skit. Utseendefixeringen, hierarkin, armbåga sig fram-mentaliteten och storbolagens makt är i högsta grad framträdande i musikbranschen. MEN det blir lite bättre för varje dag. Det tror vi främst är på grund av alla kvinnliga musikskapare som backar varandra hårt som fan. Bolagen (eller ja, vissa bolag) börjar också bli lite bättre på att lyfta fram dem som tidigare inte lyfts fram. Vi samarbetar med folk som står för det vi står för, och det är så vi skapar förändring. Just det funkar väldigt bra.

Stöter ni på problem någon gång på grund av er frispråkighet – att ni inte blir bokade, att folk blir aggressiva och provocerade, eller liknande?

– Spontant: nej. Vi får otroligt mycket kärlek och support från våra fans och vänner och blir nästan alltid positivt bemötta. Men såklart problem uppstår ibland. Till exempel när vi spelade live på ett event för jämställdhet (!) så stängdes våra mikrofoner av och volymen sänktes för att någon i personalen blivit provocerad av vår musik. Sedan fick vi rätt mycket hat när vår live-session hos East FM las ut på Youtube. Men vi ser bara detta som bevis på att vi behövs, och ska fortsätta göra exakt det vi gör. 

Så vad är er mission, varför är det ni gör viktigt?

– Vårt mission är att ha kul, få spela mycket live och inspirera marginaliserade människor att våga ta mer plats, vara sig själva och göra det dom vill i livet. 

Varifrån får ni inspiration?

– Vi blir inspirerade av allt möjligt. Livet i allmänhet, pengastressen, god mat, underbara vänner, fet musik, dåliga filmer, snygga bilder, våra hängivna fans som vi är så tacksamma för. 

Har ni kört fast någon gång, låst er i skapandeprocessen?

– Absolut. Precis efter att vi släppt debutsingeln så började alla fråga efter nästa låt. Vi kastade oss ner i studion och fick total panik. Allt lät piss och vi hade noll inspiration. Antagligen på grund av pressen att leverera något lika fett som Tsunami. Vi skrev ingenting på cirka ett halvår. Sedan pratade vi igenom allt jobbigt och kom fram till att börja smått. Alltså gå till studion, leka runt och inte ta det så seriöst. Släppa prestigen och gå på magkänsla. Men det tog sin lilla tid. Nu är vi inne i ett riktigt bra flow och tar igen för förlorad tid. 

Vem drömmer ni om att samarbeta med?

– Oj, det finns många. Men för att nämna några: Silvana, Cleo, Fricky, Princess Nokia, Cardi B och Pussy Riot. Vi vet att det bara är en tidsfråga innan vi bockat av alla våra drömsamarbeten, haha. 

Vad vill ni ge för råd till nya musikskapare?

– Jobba jobba jobba punkt. Nej, men det är viktigt att prioritera sin dröm och lägga mycket tid på sin grej. Sedan lönar det sig alltid att vara juste och samarbeta med folk som delar samma värderingar. Stirra dig inte blind på vilka det går bäst för, utan kolla på dem som gör det du tycker är fett och sträck ut en hand. Det finns alltid nån eller några som kan något du inte kan. Stay humble med en släng av hybris!

Vad kan vi vänta oss från Yung Titties framöver?

– Vi är snart klara med vår tredje singel! Så den släpps i höst någon gång. Snart kommer också en EP med remixer av Tsunami med riktigt sjuka features. Sedan blir det såklart fler gigs åt folket och massa, massa, massa fet musik. Vi vet inte exakt när på grund av att vi gör lite som vi känner för, haha, men vi lovar att aldrig sluta överraska.