Påverkansarbete / 180621

Europas upphovspersoner jublar över beslut om upphovrättsreformen

eu-parlamentet-liten

Igår antog EU parlamentets juridiska kommittee (JURI) ett förslag till upphovsrättsreform, som ligger mycket nära det som EU-kommissionen tidigare lagt. Förslaget presenterades av JURI:s speciella rapportör Axel Voss, som ju tidigare bland annat varit värd åt det möte Skap genom ECSA (Europas musikskapare) anordnade tillsammans med Björn Ulvaeus i EU-parlamentet.

– Vi musikskapare tillsammans med Europas alla upphovspersoner välkomnar JURI:s stöd för en moderniserad upphovsrätt som fungerar även på nätet och som har upphovspersonerna i fokus. Det här är ett steg i rätt riktning, säger Skaps ordförande Alfons Karabuda om beslutet.


Avgörande beslut om upphovsrättsreformen togs av EU parlamentets juridiska kommittee i veckan. Foto Skap

Vad är det för konkreta delar i beslutet som är positiva för oss upphovpersoner?
– Flera ändringsförslag som inte bara stöds av oss utan som vi faktiskt varit med och skrivit har antagits, särskilt då den så kallade transparenstriangeln (artiklarna 14a till 16a).  De här artiklarna ska öka transparensen i musikbranschen och stärka upphovspersonerna som avtalspart. Även den paragraf som syftar till att minska värdegapet mellan plattformarna och upphovspersonerna, så kallade ’value gap’ (artikel 13) antogs. Det är givetvis mycket positivt!

Det här beslutet har ju även stött på en del kritik, kritikerna menar bland annan att lagen i dess nuvarande utformning kommer inskränka möjligheten att utrycka sig fritt. Hur ser du på kritiken?
– Den sortens skräckinformation ser vi med jämna mellanrum. Det började under ”pirattiderna”, redan då sa man att internet skulle gå sönder om inte alla fick allt gratis. Nu har vi nya modeller för att lyssna på musik och senast jag tittade efter så var internet helt och fungerande. Problemet är att upphovspersonerna får för lite av kakan och det är en av orsakerna till att den nya lagen blir så viktig för oss.

Såhär säger Authors Group (Europas samlade upphovspersoner) om JURI:s beslut i ett gemensamt uttalande:
”Vi tackar ledamöterna i JURI som har gjort denna framgång möjlig och uppmuntrar alla EU-parlamentets ledamöter att stödja JURI. Vi uppmanar också EU:s medlemsstater och EU-kommissionen att följa Europaparlamentets ledarskap och visa samma stöd för förbättrandet av upphovspersonernas villkor. Upphovsrättsreformen är enastående och sällsynt möjlighet att upprätta en allmän princip för rättvisa ersättningar för upphovspersonerna och för att stärka deras ställning som avtalspart i Europa. Låt oss inte missa denna chans. ”

Skap var drivande i bildandet av Authors Group och har även lett gruppen under hela upphovsrättsprocessen.

Vad menas med Transfer of Value och Value Gap?
Begreppet Transfer of Value beskriver dagens problematiska värdeöverföring från musikskaparna till plattformarna. Begreppet Value Gap tar sikte på samma problematiska situation och syftar på det stora värdegapet mellan vad som kommer musikskaparna till del och vad som plattformarna tjänar.