Stipendier och priser / 180620

Marit Bergman årets Evert Taube-stipendiat

marit-bergman-taube-2018-foto-skap-liten

Grammisbelönade låtskrivaren och artisten Marit Bergman får Skaps Evert Taube-stipendium 2018. Bland rekordmånga sökande får hon den prestigefulla utmärkelsen för sin fantastiska språkkänsla och mästerligt utmejslade texter.


Foto: Skap

– Jag är superglad för att jag får Evert Taubestipendiet! Taubes berättarkonst imponerar verkligen, och på min senaste platta särskilt har jag tagit till mig av hans sätt att skriva, flera låtar är ganska direkt inspirerade av några av hans sånger. 

Marit Bergman är känd som artist och låtskrivare och är även en av initiativtagarna till hyllade satsningen Popkollo. Nu tilldelas hon Skaps Evert Taube-stipendium.

Juryns motivering:
”Hon är en lyskraftig musikskapare som under många år skapat musik och text som inte bara berör men också inspirerar.  Liksom Taube har hon en fantastisk känsla för språket och levererar alltid noga utmejslade texter. Hon är dessutom en förebild som med stort hjärta bereder väg för andra musikskapare.”

Antalet ansökande till Evert Taube-stipendiet 2018 slog i år alla rekord. Stipendiet delas ut av Skap sedan 1991 och går till musikskapare som ”verkar i Evert Taubes anda”. Stipendiet har tidigare delats ut till bland annat Sofia Karlsson, Ulf Lundell, Marie Bergman, Olle Adolphson, Uje Brandelius med flera. Stipendiesumman är 40 000 kronor.


Här blir Marit Bergman intervjuad av Skap om Taubestipendet. Foto: Skap