Stipendier och priser / 180615

EU instiftar särskilt stöd för utvecklingsprojekt inom musiklivet

mme

Sedan 2015 EU-kommissionen har fört dialog med europeiska musikaktörer, bland annat ECSA (Europas musikskapare)  om vilka behov och utmaningar som finns för musiksektorn och vilken typ av EU-stöd som behövs för det europeiska musiklivets utveckling. Dialogen har lett fram till satsningen Music Moves Europe, som ska främja mångfald inom Europas musiksektor. Alfons Karabuda, du har ju varit delaktig i att jobba fram Music Moves Europe, genom ECSA. Vad är bakgrunden till projektet?

– Först och främst är det väldigt glädjande att EU:s beslutsfattare lyssnat på oss kreatörer och avsatt medel för att förbättra förutsättningarna för oss. Bakgrunden är att EU-kommissionen inte tycker att nuvarande distributionsmodeller för musik i tillräckligt mycket gör det möjligt för européer att få tillgång till en bred mångfald av musik, mångfald vad gäller exempelvis genrer, ursprungsland och språk.

Kan Skap söka stöd?
– Ja Skap ska söka genom ECSA. Men nu behöver vi input från Skaps medlemmar! Jag vill därför uppmana alla Skaps medlemmar att kontakta oss med tankar och ideér kring de utmaningar som finns för musikskapare och för att skapa ett musikliv med mer mångfald.  

Maximal stödsumma för projekt inom Music Moves Europe är 30 000 euro. Läs mer här>>