Upphovsrätt / 180517

Youtube inför credits för låtskrivare

youtube

Youtube har nu gått ut med nyheten att de nu inför credits för låtskrivare och producenter på alla videos som publiceras i tjänsten. I de musikvideos som läggs upp kan man med den nya funktionen ” music in this video” nu alltså registrera låtskrivarcredits.


Efter flera års kontinuerlig dialog med musikskaparna inför Youtube nu credits för låtskrivare. Foto: FG/Bauer-Griffin/GC Images

– Jag kan bara säga äntligen! Youtube är ju idag världens största musiktjänst så vi som representerar låtskrivarna ser givetvis detta som någonting mycket positivt, säger Skaps ordförande Alfons Karabuda. Vi har haft en lång och kontinuerlig dialog kring låtskrivarcredits med Google och Youtube, och efter våra gemensamma rundabordssamtal, och arbetsgrupp med credits i fokus med så är vi nu väldigt glada över detta steg i rätt riktning. 

2016 initierade Skap tillsammans med ett antal andra internationella representanter från musikskaparorganisationer rundabordssamtal med Youtube och Google. Efter det bildade Skap en arbetsgrupp tillsammans med Youtube och Google och har kontinuerligt träffats för att diskutera till exempel creditfrågan.

Såhär kommenterar Elton John den nya funktionen i Billbord:
– Låtskrivare är låtarnas själ och hjärta, och därför är det underbart att de för den cred de förtjänar. Det finns så mycket mer vi kan göra för att skapa en bättre situation för musikskapare, och det här är ett fantastiskt steg framåt.

Läs mer om Skaps arbete med den låtskrivarcredits här>>
Läs mer om Skaps rundabordssamtal med Youtube i Berlin här>>
Läs mer om när Youtube mötte Skaps medlemmar här>>
Läs artikeln i Billbord här>>