Medlem / 180423

Hej Skapmedlem!

maria-marcus-liten-foto-fredrik-thomander-inlaga

Med jämna mellanrum kikar Skap lite närmare på vad våra medlemmar runt om i världen har på gång. Den här gången säger vi hej till Maria Marcus, musikskapare och Skapmedlem!


Maria Marcus i studion. Foto: Fredrik Thomander

Maria du har minst sagt fullt upp, du har ju bland annat skrivit låtar till storsäljande japanska superstjärnan Namie Amuro. Men ändå har du engagerat dig i Skap, du är till exempel med i med i Skaps producers group och så har du utbildat EU:s beslutsfattare i Bryssel i hur en låtskrivare och producent arbetar. Varför är det viktigt för dig?
– Det är så klart oerhört viktigt att försöka påverka människor, men till en början: utbilda dem. De flesta orättvisor uppstår från okunskap snarare än illvilja. Vår bransch kan vara svår att förstå, det märks när politiker blandar ihop yrket artist med kompositör. Kan jag visa vad vi sysslar med, hur vår inkomstkedja ser ut och vad som är viktigt för oss – så gör jag gärna det.

Du ligger ju själv i framkant med att använda teknik. Vad spelar teknik för roll i ditt musikskapande?
– Teknik och musik var inte två vägar jag valde mellan, de har alltid gått hand i hand. Ett ackord spelat på piano eller gitarr frambringar så klart olika känslor, samma sak med en djup reverbig pad kontra en vass sågtandssynt med huggande ackord. Självklart kan vi med teknik påverka vår sinnesstämning kraftigt, och det universum som öppnades för mig vid tidig ålder har aldrig någonsin stängts. Däremot har jag ofta en inre konflikt vad gäller mängden av teknik i mitt liv. Det är ungefär som stunder av ett underbart samtal där någon bara måste googla något. Det måste faktiskt man inte.

Vilka tror du kommer att vara de viktigaste tekniska landvinningarna för musikskapande/musikskapare de närmaste åren?
– Det viktigaste kommer alltid att vara att se teknik som ett enastående hjälpmedel, men att komma ihåg att det är människor med hjärtan och inte robotar som lyssnar på musik. En del av mig hoppas på en motkultur där vi kommer att använda färre tekniska prylar i vardagen. Vi är fortfarande i en era där vi är väldigt logiska och sätter vårt intellekt först, därmed blir vi ständigt fascinerade av tekniska lösningar. Men jag hoppas att det snart kommer en era av mer spirituella tankebanor där tekniken blir mer självklar och praktisk men inte något vi står som slavar under.

Har du något råd till andra låtskrivare?
– Massor. Men här kommer tre. Gör mer. Tänk mindre. I dag erbjuds det oändligt många möjligheter, ibland för många. Sålla. Fokusera. Kom till avslut. Försök att begå så många misstag som möjligt, så tidigt som möjligt, så att du kan njuta av framgång med ödmjukhet och humor i bakfickan.

Fakta Maria Marcus.
Bor: Solna/Palma.
Bakgrund: Född i Umeå. Bott i
Skövde, Örnsköldsvik och Stockholm.
Yrke: Musikproducent/Låskrivare.
Lyssnade på senast: Slutmixar av en
ambientplatta jag är delaktig i. Samt en daglig dos av Olafur Arnolds (isländsk filmmusikkompositör).
Medlem i Skap sedan: 2014.