Upphovsrätt / 180420

Senaste nytt om upphovsrättsreformen

eu-parlamentet-liten

Arbetet med att påverka den framtida utformningen av nya lagen om upphovsrätt fortsätter med oförminskad styrka. Alfons Karabuda, kan du ge oss en uppdatering på senaste nytt inom upphovsrättsreformen?

– Ja som vi berättat tidigare så är en ny upphovsrättslagstiftning på gång att bli klar i EU, och tillsammans med ECSA, (Europas samlade musikskapare), där Skap är ordförande ,har Skap jobbat hårt med att påverka den nya lagen. I tisdags uppvaktade europeiska musikskapare EU-parlamentarikerna i Strasbourg, där Europaparlamentet sammanträdde. Musikskaparna bedriver till exempel intensivt påverkansarbete för en lagstiftning som tvingar bland annat Youtube att ingå upphovsrättsavtal som reglerar skälig ersättning till de som skapar musiken. Idag förlorar upphovspersonerna upphovsrättspengar när sajterna inte behöver betala. 


Utformningen av nya lagen om upphovsrätt fortsätter med oförminskad styrka i EU-parlamentet. Foto: Skap 

Hos vem ligger bollen nu?
– Just nu ligger lagförslaget hos EU:s juridiska kommittee, JURI, som först ska lägga fram sitt förslag, och man räknar med att det ska ske någon gång i juni. Sen väntas EU-parlamentet rösta om det förlaget innan sommarsemestrarna, med största sannolikhet någon gång i junli. 

När tror man att lagen kommer träda ikraft?
– Det är svårt att veta när lagen kommer träda i kraft. Först ska den träda i kraft i EU och sen ska lagen gå igenom de nationella lagstiftande organen. Men man kan nog räkna med att det tar ett par år innan lagen är helt och fullt implementerad i de respektive EU-länderna.

Vad är problemet med nuvarande lagstiftning?
– Den nuvarande lagstiftningen ställer till det. Eftersom det är användarna själva som lägger upp material på Youtube, menar Youtube att de rent juridiskt inte har samma krav på sig som de renodlade musiktjänsterna. Idag plockar Youtube bort videor som bryter mot upphovsrätten när de som äger upphovsrätten säger till. Men de tar inget ansvar själva för vad som från första början laddas upp. Så den nuvarande juridiska skillnaden mellan Youtube och Spotify är idag väldigt stor –  trots att användarna i många fall använder tjänsterna på samma sätt. Det är bland annat det som vi vill att den nya lagen ska förändra.

Det pratas mycket om the ”value gap”. Vad innebär det? 
– Det är skillnaden mellan de pengar sajter som Youtube och Facebook drar in på annonser och den ersättning musikskapare får. Youtube är till exempel världens största musikspelare; enligt en undersökning som gjordes för ett par år sedan stod Youtube för 40 procent av streamat musiklyssnande på internet, men bara för 4 procent av intäkterna från musiklyssnande. Det ger en tydlig bild av att avtalen dessa plattformarna har med upphovsrättsskaparna inte har rimliga ersättningsnivåer.

Varför är den här frågan så intressant för upphovspersonerna och musikbranschen?
– Idag konsumerar vi musik genom strömningstjänster, och det är därifrån som pengarna måste komma till upphovspersoner och skivbolag. Många använder renodlade musiktjänster, som till exempel Spotify. Men den överlägset största tjänsten globalt är faktiskt Youtube. Och därför är det givetvis viktigt för musikskapare att kunna få sina rättmätiga intäkter därifrån.

Läs Sveriges Radios reportage från upphovsrättreformen HÄR>>, HÄR>>  och HÄR>>