Medlem / 180419

Ny medlem: Fredrik Thomander

thomander-liten

Med jämna mellanrum kikar Skap lite närmare på vad våra medlemmar runt om i världen har på gång. Den här gången säger vi hej till Fredrik Thomander, musikskapare och Skapmedlem! Du är en av skaparna- och grundarna av Palma Music Studios som ligger i Palma på Mallorca. Många av oss har följt bygget av studion på instagram, det har varit väldigt spännande!


Fredrik Thomander: Foto Palma Music Studios

– Tack, kul att ni följt oss! Jag började posta bilder på instagram, mest för att hålla en dagbok och det var lite oväntat att så många visat så mycket intresse. Ska försöka fortsätta att dokumentera i framöver också.

Hur kom du på idén att starta inspelningsstudion i Palma?
– Jag flyttade till Palma 2014 med min familj, för livskvalitetens skull och tänkte att karriären får lösa sig med mycket resande och Skype-sessioner. När sen artister och låtskrivare som jag jobbade med hörde att jag bodde på Mallorca, så ville de gärna komma till mig istället för att jag skulle resa till dem. Men det fanns ingen bra studio på ön, vilket gjorde att jag fick improvisera en hel del. Samtidigt lärde jag känna min nuvarande kompanjon Johan Lundgren, som hade en studio i London, som mest stod tom. Han tyckte det var konstigt att Palma inte hade en toppklass-studio och föreslog att vi skulle bygga en tillsammans. Det lät först som en galen idé, men ju mer jag tänkte på det, så kände jag att det här var exakt vad jag ville göra. Vi kollade först på hus att renovera, men hittade inget som passade. Samma vecka körde jag förbi en ödetomt med till-salu-skylt på mitt i Palma, och efter lite efter forskande så insåg vi att det var rätt ställe för oss. Att bygga allt från grunden har varit avgörande för att få det som vi ville, och faktiskt inte dyrare än att renovera en befintlig byggnad.


På instagram kan man följa bygget av Palma Music Studios. Foto Fredrik Thomander

Vilka har varit mest oväntade sakerna som dykt upp under byggets gång?
– Vi planerade och ritade Palma Music Studios under drygt ett och ett halvt år, som även innefattade ett sju månaders väntan på bygglov. Sen följde nästan ett års byggnation, där jag var på plats varje dag. Det var mycket mer komplicerat att få ihop alla detaljer än vad jag förväntat mig. Mitt i slutfasen, när influgna engelska akustiker skulle gå igenom korrigeringar i avancerade detaljer för spanska byggare, som pratade risig engelska och jag var enda tolken, så var jag ”oväntat” nära att tappa förståndet… Men när allt väl var klart så var det så belönande att all möda hade gett resultat som överträffade förväntningarna.

Vad skiljer Palma Music Studios från andra studios?
– Det går ju inte att blunda för att läget är unikt. Sen att vi byggt en kanonstudio, helt från grunden är ju ovanligt idag. Men en musikstudio är ju så mycket mer än läge, utrustning och design. Tillslut handlar det ju om människorna som driver den. Johan och jag har lagt ner väldigt mycket själ i detta bygge och jag och mitt team är på plats varje dag och kör våra egna projekt, men är samtidigt till hjälp för alla som kommer hit.

Förutom vädret, vad är den största skillnaden med att driva inspelningsstudio på Mallorca jämfört med i till exempel Stockholm?
– Närheten och kommunikationer till resten av Europa. Mindre stress. Sen finns det ju tyvärr färre svenska musikskapare här, men det tror jag kommer förändras framöver.

Är Palma det nya LA?
– Svar ja! Skämt åsido. Jag är övertygad om att Palma kommer att etablera sig som ett ställe där massor av fantastisk musik kommer att skapas i framtiden. Faktum är att vi aldrig skulle gjort en sån här satsning någon annanstans och vi nöjer oss inte förrän Palma Music Studios når Abbey Road-status.

Korta fakta om Fredrik Thomander: 
46 år, född i Varberg.
Familj: Gift med trumspelande Lena och har tillsammans döttrarna Nova och Nellie samt Shih Tzun Charlie.
Bor i: Palma.
Firar 20 år som: heltids-musikproducent/låtskrivare i år.
Oväntad hobby: Spelar gärna padeltennis.