Medlem / 171020

Jessica Lindeberg ny medarbetare på Skap

jessica_lindeberg_foto_madeleine_soder_beskuren

Skap har glädjen att välkomna Jessica Lindeberg som ny medarbetare. Jessica kommer närmast från KLYS, kulturskaparnas samarbetsorganisation. Hon börjar på Skap 1 december.


Foto: Madeleine Söder

Vilka erfarenheter tar du med dig från tidigare jobb till Skap? 
Från min senaste tjänst som koordinator på KLYS, en samarbetsorganisation för kulturskapare, tar jag med mig en bred kunskap om de utmaningar många kulturskapare står inför oavsett konstområde. Mycket gäller givetvis upphovsrätt men överraskande intressant var de särskilda förutsättningarna i de sociala trygghetssystemen som många kulturskapare tyvärr inte kan ta del av i samma utsträckning som andra yrkesområden. Innan dess kom jag från en annan typ av medlemsbaserad verksamhet som riktar sig mot utbytesstudenter i gymnasieåldern där jag, liksom i KLYS, arbetade mycket med styrelse- och medlemsarbete. Främst tar jag med mig en förmåga att kunna balansera flera olika perspektiv samtidigt och kunna omsätta kreativa idéer till en genomförande administration. 

Vad har du för förväntningar på ditt nya jobb? 
Jag är en kulturvetare som älskar listor och Excel. Att få fortsätta kombinera en administrativ superkoll av verksamheten i stort med ”ute på fältet”-projektledning inom en för mig ny bransch är väldigt roligt. Jag ser fram emot att få lära mig allt om just musikskapares specifika förutsättningar och villkor och att arbeta tillsammans med hela Skapkollektivet för en bättre verklighet. 

Vilken är de mest spännande utmaningarna för musikskapare de närmaste åren enligt dig? 
Med utmaningar följer även möjligheter och vice versa. De senaste årens digitalisering och globalisering har gett många musikskapare vägar framåt men inneburit komplikationer och attitydförändringar för upphovsrätten. Det har ju Skap arbetat framgångsrikt med i många år. Den utmaning som är mest spännande är den vi inte vet om just idag men som kanske kommer dyka upp imorgon. Jag har en förhoppning om att den tekniska utvecklingen mer kommer att gå hand i hand med den mänskliga utvecklingen och ett tidigare tänk på konsekvenser och viss etik för dess användande. Att det blir ett sjystare klimat och samarbete över gränserna.    

Vilket är ditt personliga förhållande till musik? 
Musik har hittills varit ren rekreation och humörshöjare för mig. Jag fastnar för melodier, stämningar och filmmusik. Jag har dock min fördjupning teoretiskt i bildkonsten och viss praktik inom teatern så nu får jag äntligen chansen att på yrkesnivå ta mig an just musikområdet.

FYRA SNABBA TILL Jessica Lindeberg:
Läser: Precis avslutat ALMA-pristagaren Meg Rosoffs vuxendebut ”Jonathan bortom all kontroll”
Lyssnar på: Just nu på min treårings olika tolkningar av True Colors. Den går på repeat. Annars efterlyser jag en samlad Spotifylista med Skapmedlemmar för att upptäcka alla dess skatter.
Ser på: Netflix-serier. Senaste verkligen sevärda är A Handmaid’s Tale. Inne på andra säsongen av Narcos och varierar den med en återupplevelse av högstadiets That 70s Show och SVTs Vår tid är nu.
Musik jag minns: Mio min Mio är så fin på så många sätt.