Stipendier och priser / 171002

Skap delar ut årets musikpriser

niki-dove-foto-emma-svensson-liten

Varje år hyllar Skap, Sveriges kompositörer och textförfattare, svenskt musikskapande genom att dela ut priser till dem som skapar musiken vi älskar. Nu delar Skap ut 22 priser i kategorierna Hiphop, Metal, Pop, Rock, Film- och spelmusik, J-pop bland andra. Bland pristagarna finns Hanna Järver, Malin Dahlström och Gustaf Karlöf i Niki & the dove, Sophia Somajo och Pelle Ossler. Prissumman är 40 000 kronor.


Malin Dahlström och Gustaf Karlöf (Niki & the dove) får Skaps Pop-pris. Foto: Emma Svensson

– Det är fantastiskt inspirerande att se en sådan samling begåvade kollegor få erkännande för sin talang och sitt hårda arbete. Varje år djupdyker jag ned i pristagarnas musikproduktion för att lyssna av, och årets pristagare lär inte göra någon besviken. Stort grattis!, säger Skaps ordförande Alfons Karabuda.

Varje år delar Skap ut ett trettiotal priser för att lyfta fram de som skapar musiken vi älskar. De som får ta emot av Skaps priser är musikskapare inom olika genrer, alltifrån electropop via musikal till jazz. Priserna kommer att delas ut vid tre ceremonier, i Malmö, Göteborg och Stockholm.

– Det som skiljer Skaps priser och stipendier från många andra i branschen är att de inte bara utgår från kommersiella framgångar utan sätter ljuset på kvalitet, och är ett erkännande och tecken på uppskattning från andra kollegor. Det gör att de handlar om så mycket mer än prissumman, fortsätter Karabuda. När jag ser dagens stipendiater blir jag inte bara glad utan också stolt över vad svenska musikskapare åstadkommer år efter år, säger han.

Skaps priser 2017 går till följande musikskapare:
Skaps Arrangörs-pris

Mottagare: Peter Nordahl
Juryns motivering: Kunglig hovleverantör av arrangemang. Hans orkestrala fusion av jazz och pop har skapat en egen konstform. 

Skaps Barnmusik-pris
Mottagare: Maud ”Mamma Måd” Cederlöw
Juryns motivering: Med lekfullhet och allvar i förening sprider hon glädje och kunskap. Hennes musik värnar om det värdefullaste vi har – barnen. 

Skaps Electropop-pris 
Mottagare: Hanna Järver
Juryns motivering: En egensinnig kompositör och textförfattare som skapar från ax till limpa. En electropopmästarinna som alltid är utlämnande men aldrig lämnar någon utanför. 

Skaps Film och Spelmusik-pris
Mottagare: Patrik Andrén
Juryns motivering: En mästare på att sätta ljud till bild. Hans musik brygger broar över genrer och plattformar och har hörts i tv-apparater över hela jorden.

Skaps Garagerock-pris
Mottagare: Manuela De Gouveia, Mimmi Skog, Isak Sundström (Pascal)
Juryns motivering: Under många år har de slipat sin Garagerock till ett sylvasst vapen. Deras texter lämnar heller ingen oberörd.

Skaps Hiphop-pris
Mottagare: Fredrik Halldin (Tommy Black)
Juryns motivering: En beatmakare som få känner vid namn men alla har hört. Hans souldränkta musik tagit honom ända in i hiphopens finrum. 

Skaps Intrumental-pris
Mottagare: Joel Danell 
Juryns motivering: Han skapar musik som utan ord ändå talar till lyssnaren. Kosmiska sci-fikompositioner som tar oss långt ut i vintergatan.

Skaps J-pop-pris
Mottagare: Erik Lidbom
Juryns motivering: En hook och beatmästare vars musik har dominerat topplistorna i Japan. Som en musikalisk kameleont skapar han låtar som älskas av miljoner. 

Skaps Jazz-pris
Mottagare: Anna Högberg
Juryns motivering: Spindeln i nätet i flera av landets mest spännande jazzband. Ett framtidsnamn som redan hittat en egen röst. 

Skaps Metal-pris
Mottagare: Michael Amott
Juryns motivering: En stilbildande gitarrist, frontman och inte minst låtskrivare i några av landets främsta metalband. En riffmaskin vars musik når lyssnare över hela jorden.

Skaps Multitalang-pris
Mottagare: Sophia Somajo
Juryns motivering: Som låtskrivare har hennes musik sjungits av världens främsta artister. I eget namn är hon minst lika spännande, en multibegåvning vars musik alltid utmanar lyssnaren.

Skaps Pop-pris
Mottagare: Malin Dahlström och Gustaf Karlöf (Niki and the Dove)
Juryns motivering: Två popgenier som med fingertoppskänsla och hjärta. Deras melodier är tidlösa men alltid i tiden. 

Skaps Producent-pris
Mottagare: Elof Loelv
Juryns motivering: Han har seglat ut på popmusikens världshav och producerat låtar som hittat hem över hela jorden. Visar att låtskrivande och produktion är två sidor av samma mynt. 

Skaps Rock-pris
Mottagare: Pelle Ossler
Juryns motivering: En ljudkonstnär med för känsla för dissonans. Han skapar rockmusik där det vackra alltid tillåts skina igenom sprickorna.

Skaps Scenmusik-pris
Mottagare: Anna Soley Tryggvadottir
Juryns motivering: Hon har bemästrat konsten att ljudsätta dramatik. Dans, performance, teater; inga scener är främmande för hennes mångskiftande kompositioner. 

Skaps Singer-Songwriter-pris
Mottagare: Daniel Norgren
Juryns motivering: Hyllad och kreativ låtskrivare och artist som på sina egna vilka villkor nått ut till en stor publik. En traditionsbärare som alltid går sin egen väg.

Skaps Synth-pris
Mottagare: Nicklas Stenemo
Juryns motivering: En majestätisk melodimakare och synthkonnässör. Han skapar elektronisk indiepop av storslagna drömmar. 

Skaps Text-pris
Mottagare: Iiris Viljanen
Juryns motivering: Hennes säregna och nyskapande berättelser beskriver livet och kärleken. Och drabbar på ett sätt som inte går att värja sig från.

Skaps Topliner-pris
Mottagare: Linnea Södahl
Juryns motivering: Hon är ett av de starkast skinande ljusen på den svenska musikexporthimlen. En topliner och kompositör som har fingertoppskänsla för melodier som etsar sig fast. 

Skaps Visionärs-pris
Mottagare: Tommy Tysper
Juryns motivering: En konstnärssjäl med en hitmakares fingertoppskänsla. En musikskapare och visionär som öppnat dörrar för många andra låtskrivare.

Skaps Vis-pris 
Mottagare: Ola Sandström
Juryns motivering: I en genre där traditionen väger tungt blickar han alltid framåt. En orädd viskonstnär som har hjärtat i samtiden. 

Skaps Världsmusik-pris
Mottagare: Robert ”Robi” Svärd
Juryns motivering: En gitarrfantom med glödande kärlek till flamencon. Han har bemästrat traditionen och utvecklat den till sin egen.