Stipendier och priser / 170621

Uje Brandelius årets Evert Taube-stipendiat

uje-brandelius-alfons-karabuda-liten-foto-gilda-romero_kopia

Uje Brandelius, frontfigur i indiepopbandet Doktor Kosmos, får 2017 års Evert Taube-stipendium av Skap. Bland rekordmånga sökande får han den prestigefulla utmärkelsen för sin förmåga att i Taubes anda blanda fantasifull lyrik och vardaglig prosa. 

 

 

– Det betyder fantastiskt mycket att få Evert Taube-stipendiet. Evert Taube har vid sidan av mina två andra andra favoritgubbar Cornelis och Kjell Höglund varit en ständig inspirationskälla till mitt textförfattande. Jag har varit särskilt inspirerad av Taubes sätt att blanda dikt och verklighet, ett sätt att skriva sånger på som jag själv använt massa gånger, säger Uje Brandelius.

Uje Brandelius är kanske mest känd som frontfigur i indiepopbandet Doktor Kosmos. På senare tid är han även aktuell och omskriven i samband med den självbiografiska och utsålda musikföreställningen med samma namn som senaste skivan, Spring, Uje, Spring. Och nu tilldelas han alltså årets Evert Taube-stipendium. 

– En blandning av sanning och ljug blir ofta bättre än bara det ena, det har jag lärt mig av Taube. Jag är oerhört glad att juryn tyckte att jag skulle ha priset, det känns också som ett litet erkännande av oss textförfattare som använder humor i våra texter. Nu hoppas jag på Nobelpriset nästa år, avslutar Uje Brandelius.

Juryns motivering:
”Precis som Evert Taube skriver han sånger som blandar fantasifull lyrik och vardaglig prosa. Med värme och humor skapar han berättelser som vi alla kan känna igen oss i, berättelser som tar med lyssnaren på en högst personlig resa. Redan efter första raden vill man genast höra mer! ”

Antalet ansökande till Evert Taube-stipendiet slog i år alla rekord. Stipendiet delas ut av Skap sedan 1991 och går till musikskapare som ”verkar i Evert Taubes anda”. Stipendiet har tidigare delats ut till bland annat Sofia Karlsson, Ulf Lundell, Marie Bergman, Olle Adolphson med flera. Stipendiesumman är 40 000 kronor.