Stipendier och priser / 170330

Merit Hemmingson, Kristin Amparo, Åke Hellman och Roine Stolt prisade av Skap

merit

Musikskaparna Kristin Amparo, Åke Hellman, Merit Hemmingson och Roine Stolt har tagit emot årets första utmärkelser från Skap – Sveriges kompositörer och textförfattare.

Varje år delar Skap ut ett trettiotal priser för att lyfta fram kompositörerna och textförfattarna bakom svensk musik, och de som får ta emot av Skaps priser är kompositörer och textförfattare inom olika genrer, alltifrån electropop via musikal till jazz. I samband med Skaps årsmöte i måndags delade Skaps ordförande Alfons Karabuda ut priser till musikskaparna Kristin Amparo, Åke Hellman, Merit Hemmingson och Roine Stolt. Prissumman är 40 000 kronor.

– Det som skiljer Skaps priser och stipendier från många andra i branschen är att de inte bara utgår från kommersiella framgångar utan sätter ljuset på kvalitet, och är ett erkännande och tecken på uppskattning från andra kollegor. Det gör att de handlar om så mycket mer än prissumman, säger Skaps ordförande Alfons Karabuda. När jag ser dagens pristagare blir jag inte bara glad utan också stolt över vad svenska musikskapare åstadkommer år efter år, säger han.

Skaps jubileumspris tilldelas Kristin Amparo
Juryns motivering: Hennes hyllade röst har ekat genom radiovågorna på många andras låtar men nu vill vi prisa hennes gärning som en av landets mest spännande och uttrycksfulla låtskrivare!

För en livsgärning i dragspelets tjänst tilldelas Åke Hellman Skaps hederspris
Juryns motivering: Som spelman, eldsjäl, kompositör och föreningsman har han, med aldrig sviktande passion och glädje, kämpat för dragspelsmusiken och dess utövare under flera decennier.

Skaps stipendium till Ejnar Westlings minne tilldelas Merit Hemmingson
Juryns motivering: En gengreöverskridande kompositör och exekutör vars konstnärsskap är i ständigt utvecklande. Med sin orgel och sin röst har hon rivit ner murar mellan folk och jazz och ritat upp sin helt egna karta i det svenska musiklandskapet.

Skaps stipendium ur Fred Winters Minnesfond tilldelas Roine Stolt
Juryns motivering: Med en karriär som spänner över fem decennier räknas han som förgrundsgestalten inom den progressiva rocken i Sverige. Som artist, låtskrivare, instrumentalist och producent har han med egna band samt i många internationella samarbeten såväl bevarat som utvecklat den progressiva rocken.