Upphovsrätt / 161215

Plagiat – vad gäller?

I dagarna har många medier rapporterat om plagiatanklagelserna mot vinjetten i SVT:s julkalender. Vad gäller egentligen om man som upphovsperson misstänker att någon plagierat ens verk?

Viktigast av allt: se till att du som upphovsperson har ett konkret underlag som visar när du skrev ditt verk och hur mycket verket har spridits till allmänheten. Underlaget kan vara i form av daterade inspelningsfiler eller om du har en CD-skiva, fil eller partitur som du postat och alltså har ett kuvert med en poststämpel på.

Om ett verk är plagiat eller inte bedöms i varje enskilt fall med hjälp olika juridiska parametrar. Det viktigaste är att den del av ditt verk som eventuellt plagierats i sig måste uppnå kriterierna för upphovsrättsskydd. Själva plagiatet ska anses vara så osjälvständigt och icke-originellt som helhet att det inte kan anses vara ett helt nytt upphovsrättsligt skyddat verk. Helt enkelt ett plagiat. Och här vill vi också avliva myten om att det är tillåtet att ”stjäla två takter”. För det är just en myt och inget annat.

Under ”Juridisk rådgivning” här på skap.se kan du läsa mer om plagiat och andra vanliga frågor och svar gällande musikrättigheter och avtal >>