Stipendier och priser / 161117

Skapstipendier till göteborgska musikprofilerna Anna von Hausswolff, Tomas Lindberg och Malin Wättring

gbgstip3

Tre framträdande musikprofiler på den Göteborgska musikscenen tog på onsdag kväll emot stipendier från Skap – Sveriges kompositörer och textförfattare. På ett välbesökt Nefertiti fick artisterna och kompositörerna Anna von Hausswolff, Tomas Lindberg och Malin Wättring ta emot sina hedersutmärkelser.

Varje år delar Skap ut ett trettiotal priser och stipendier för att lyfta fram kompositörerna och textförfattarna bakom svensk musik. Bland de som får ta emot av Skaps stipendier finns kompositörer och textförfattare inom olika genrer, alltifrån electropop via death metal och jazz. Stipendierna delades ut på måndag kvällen och pris- och stipendiesumman är 40 000 kronor.

– Alla vet att det händer väldigt mycket på den Göteborgska musikscenen, och det är inte minst våra stipendiater ett bevis på. När jag möter stipendiater och kollegor här i Göteborg och resten av landet blir jag inte bara glad utan också stolt över att svenska musikskapare fortsätter leverera på så hög nivå, år efter år, säger Skaps ordförande Alfons Karabuda.

Anna von Hausswolff har fått uppmärksamhet för sin uttrycksfulla röst och gav 2010 ut sin debutsingel Track of Time. Den följdes senare samma vår av albumet Singing from the Grave. Under de senaste åren har Anna Von Hausswolff turnérat världen över, både med egna turnéer och tillsammans med andra artister. Hennes senaste album är The Miraculous som släpptes 2015.

Tomas Lindberg är sångare och förgrundsfigur i At the gates bland annat. Bandet är föregångare och stilbildare inom svensk death metal och skapare av det som kommit att kallas för ”The Gothenburg sound”, eller på svenska ”göteborgsdöds”. Soundet har inte bara satt svensk death metal på kartan utan har också inspirerat band över hela världen.

Malin Wättring är en Göteborgsbaserad saxofinist, sångare och kompositör som bland annat verkar inom modern jazz och improvisation. Hon spelar i band som Anna Högberg Attack!, Johan Moir Ensemble and Malin Wättring 4 & 8. Malin Wättring finner man inte bara på Sveriges viktigaste scener utan hon spelar även i Skandinavien, Europa och USA.

Foto: Emmy Jonsson