Stipendier och priser / 161024

Liv Strömquist får årets Karl Gerhard-stipendium

liv

Årets Karl Gerhard-stipendiat är Liv Strömquist. Utdelningen sker i samband med Karl Gerhard-sällskapets höstmöte på ABF-Huset i Stockholm. Stipendiet, som är på 40 000 kronor, delas ut i samarbete mellan Skap och Karl Gerhard-sällskapet.


Årets mottagare av Karl Gerhard-stipendiet, Liv Strömquist. Foto: Livia Rostovanyi

Liv Strömquist slog igenom med med buller och bång med succédebuten Hundra procent fett 2006. Idag är hon en av landets mest etablerade serietecknare, och man kan även höra henne i P3:s Tankesmedjan och hon har medverkat i bland annat Aftonbladet, Galago, Ordfront Magasin, Handelsnytt, Bang och DN På stan. Liv Strömquist har även gjort succé med sin föreställning Liv Strömquist tänker på dig som i januari 2014 hade urpremiär på Unga Dramaten/Elverket.

Så här skriver Karl Gerhard-sällskapet och Skap i sin motivering
I en stark svensk tecknargeneration är Liv Strömquist en ledargestalt som står upp för sin övertygelse och som övertygar med sina analyser av samhällets orättvisor. Genom att lyfta frågor och människor som vanligtvis inte lyfts upp är hon en viktig röst i debatten. Publiken ska fostras, konstaterade Karl Gerhard på sin tid. Liv Strömquist tilldelas Karl Gerhard-stipendiet 2016 för sin vassa penna och humor som är lika bitande som bildande.

Stipendieutdelning 29 oktober på Karl Gerhard-sällskapets höstmöte
Liv Strömquist mottar stipendiet i samband med Karl Gerhard-sällskapets höstmöte på ABF-Huset i Stockholm lördagen den 29 oktober. Stipendiet, som är på 40 000 kronor, delas ut i samarbete mellan Skap, Sveriges kompositörer och textförfattare och Karl Gerhard-sällskapet.

TID: Lördag 29 oktober kl. 14.00.
PLATS: Katasalen, ABF-Huset, Sveavägen 41, Stockholm.

Mer information om Karl Gerhard-sällskapets höstträff och stipendieutdelningen genom stipendiekommitténs ordförande Arvid Hedeborg på info@jazzgossen.com

Karl Emil Georg Johnson (1891-1964) debuterade som skådespelare 1908 och tog sig senare namnet Karl Gerhard. Hans långa karriär innefattade omkring 60 revyer och 4000 kupletter. Karl Gerhard är en av Sveriges viktigaste profiler i kultur- och nöjesliv. Hans deltagande i samhällsdebatten, hans ställningstaganden mot nazismen under andra världskriget och förmåga att skriva träffande sångtexter har placerat honom i svenskt kulturlivs centrum. Den roande och oroande förmågan han besatt fortsätter fascinera och intressera.

Karl Gerhard-sällskapet har som syfte att vårda minnet av Karl Gerhard och ta tillvara den esprit han representerar, samt verka för att okänt Karl Gerhard-material kan ges offentlighet genom publikationer och dylikt.